Üheksa nõuannet, millega enne uue lemmiklooma võtmist arvestada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sara Landvogt / PantherMedia / Sara Landvogt / Scanpix

Lemmiklooma võtmine on pikaajaline vastutus, mis tuleb väga põhjalikult läbi mõelda. Soov lemmikloom majja tuua on kindel? Palju õnne — tegid tõenäoliselt just oma elu parima otsuse!

Enne loomalapse majja toomist peaksid olema ettevalmistused juba tehtud. Kindlasti tasuks varuda söögi- ja jooginõud, turvaline pesa ja mõned mänguasjad. Kassipoegadele peaks olemas olema ka liivakast, kraapimispuu ja transpordipuur. Kutsikate puhul tuleks mõelda kaelarihma või trakside, jalutusrihma ning puuri peale. Kui varakult harjutada, on puur koera jaoks pigem turvaline pesa kui ebameeldiv koht. Hea oleks eelmisest kodust mõni tuttava lõhnaga asi kaasa võtta, et algus uues kodus oleks lihtsam. Loomalast külastades on hea sinna jätta sinna tekike või rätik lõhna kogumiseks. Ühtlasi oleks hea, kui uues kodus on vähemalt alguses võimalik pakkuda loomalapsele toitu, mida ta on harjunud sööma.

Kassipojad ja kutsikad peavad saama spetsiaalselt nende jaoks mõeldud toitu. See erineb täiskasvanute omadest koostiselt, kuivtoidutükikeste suuruselt ja pehmuselt. Kasvava organismi jaoks on suurendatud energia-, valgu-, vitamiinide ja mineraalainete sisaldust. Kutsikate puhul mängib rolli ka eeldatav kasv täiskasvanueas, mis tähendab, et taksikutsikale ja dogikutsikale ei pruugi sama toit sobida. Et ära hoida kiirest kasvust põhjustatud luustikuprobleeme, on suurt ning väga suurt tõugu kutsikaid toites oluline, et nende toit sisaldaks vähem kaltsiumi ja energiat kui pisemat kasvu kutsikate oma.

Läbi tuleb mõelda reeglid. Kui sa ei soovi koera diivanile või voodisse lubada, ei tohiks teda ka kutsikana kordagi sinna lasta. Ümber harjutamine on oluliselt keerukam kui algne õpetamine. Sama kehtib ka muude kommete kohta — ära lase pisikesel kutsikal oma käsi närida või inimese najale hüpata, sest hiljem on sellest väga raske vabaneda. Samuti tasuks kokku leppida, kuidas toimub uue sõbra toitmine: kes, kui sageli ja millal toitu annab.

Kohanda kodu loomalapsekindlaks. Tõsta kutsika eest kõrgemale kõik, millele sa hambajälgi ei soovi ning kassipoja eest peitu esemed, mis ei kannata kukkumist. Kindlasti eemalda käpa- ja hambaulatusest erinevad ravimid, kemikaalid, juhtmed ja toataimed, mis võivad avastamishimu täis ilmakodanikule ohtlikud olla.

Kui lähed uuele sõbrale järele, ärge tee seda üksinda. Autos võiks lisaks juhile olla veel keegi, kes vajadusel saab kutsikale või kassipojale toeks olla ning talle kontakti pakkuda. Vastasel juhul võib autosõidust kujuneda traumeeriv sündmus, mis võib tekitada hirmu sõitmise ees kogu eluks.

Esimesed päevad võivad uue pereliikme jaoks olla hirmutavad. Kindlasti soovid väga oma armast karvapalli süles hoida ja temaga mängida, kuid anna talle aega kohanemiseks ärge sundige teda peidukohast välja tulema. Kutsika puhul on sotsialiseerimine ja võimalikult paljude situatsioonidega harjutamine väga oluline, ent kõike tasa ja targu, mitte sundides.

Ära sunni kutsikat esimestel öödel üksinda magama. Võta tema puur või pesa magamistuppa, et ta tunnetaks sinu lähedust. Järsk eraldatus võib koeras tekitada üksindusahastust ning iga omaette jätmine on sellisel juhul koera jaoks äärmiselt stressirohke.

Kutsika puhul arvesta, et alguses ei pruugi kõik hädad õigesse kohta tulla. Varu ajalehti või imavaid kilepõhjaga aluslinu. Väike kutsikas võib pissile tahta iga tunni-paari tagant, nii et ole valmis temaga sageli õues käima või teda õigesse kohta tõstma. Premeeri sobivas kohas häda tegemist otsekohe, kuid ära kunagi karista õnnetusi. Absoluutselt välistatud on looma ninapidi pissiloiku pistmine, kuna nad ei suuda luua seost, et nad on midagi valesti teinud. See on tema jaoks lihtsalt hirmutav ja segane kogemus.

Uue pereliikmega tuleks kindlasti minna tervisekontrolli. Kui sinu lemmik saabus lemmikloomapassiga, saad sealt vaadata, millal peab ta saama järgmised vaktsiinid. Ära unusta, et 10-14 päeva enne igat vaktsineerimist peavad koerad-kassid saama ussirohtu. Kuni kuuenda elukuuni tuleks ussirohtu anda vastavalt kaalule iga kuu ning edaspidi kord kvartalis. Kindlasti kontrolli, kas loomale on paigaldatud mikrokiip ja kas kiibinumber on kantud lemmikloomaregistrisse. Kiibinumbri registreerimine on uue omaniku kohustus, kuna registrisse minevad andmed peavad olema õiged.

Kõige olulisem on siiski varuda uue pereliikme jaoks kuhjaga armastust ja kannatust. Edu, pikka meelt ning head huumorisoont oma imearmsa loomalapse kasvatamisel!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles