Loomaarst vastab: kui tihti on mõistlik koera pesta?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: John McAllister / PantherMedia / John McAllister / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu koeraomanikele, kes pole kindlad, kui tihti oma koera vannitada ning mida teha tema halva hingeõhuga.

«Kui tihti on mõistlik koera pesta? Mida aga teha kui koera suu hais ei lähe isegi pärast tema hammaste pesemist ära?»

Vastab PetCity PetCity Lõunakeskuse loomakliiniku peaarst Piret Tobias: 

Koera tuleks pesta vastavalt vajadusele. Kui loomal naha ja karvaga probleeme ei ole, siis pole teda vaja pesta rohkem, kui kaks-kolm korda aastas. Liiga tihe pesemine võib rikkuda naha loomulikku mikrofloorat ja tekitada nahaprobleeme. Kui nahaprobleemid aga juba esinevad, siis tuleks esmalt ette võtta kliinikuvisiit. Võib juhtuda, et veterinaar määrab tihedama pesemisrutiini, kuni kaks-kolm korda nädalas, kuid seda tuleb kindlasti teha spetsiaalse ravišampooniga.

Ebameeldiva lõhna suus võivad peale hambakivi ja igemepõletiku põhjustada veel paljud erinevad tervisemured. Nende hulka kuuluvad näiteks neeruhaigused, seedehaigused, ülemiste hingamisteede probleemid ja kasvajalised muutused suuõõnes. Kui halb hingeõhk ka regulaarse pesemisega ei kao, soovitan kindlasti ette võtta külastuse loomakliinikusse.


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need meile SIIT ning koostöös loomaarstidega leiame neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles