Loomaarst vastab: miks ühe pere kassid omavahel läbi ei saa?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: By Ganesha1 at English Wikipedia [Public domain], via Wikimedia Commons

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu kassiomanikele, kelle uus lemmik teiste kassidega läbi ei saa.

«Minu perre saabus hiljuti pooleteistaastane isane kastreeritud kass. Teised kassid – kümneaastane isane kass ning mõnekuune emane – ei taha teda omaks võtta ja lähevad kaklema. Mida teha?»

Vastab PetCity Rannamõisa ja Pärnu loomakliinikute peaarst dr Heli Säre: 

Uude elukohta saabumine on kassi jaoks alati stressirohke ning kui ees ootavad teised liigikaaslased, on tülid hierarhia loomise käigus kerged tekkima. On tavaline, et varem kodus elanud kassid ei taha uustulnukat kohe omaks võtta. 

Soovitaksin loomakliinikust osta spetsiaalne nn sõpruse feromoon kassidele Feliway Friends, teaduslikult tõestatud vahend, mis aitab mitmel kassil harmooniliselt koos elada, vähendades nendevahelisi konflikte ja pingeid. Lisaks võiks kõigile kassidele mõne nädala jooksul anda ka rahustava-stressileevendava toimeainega suukaudseid looduslikke toidulisandeid Serene-UmZylkene või Calmex.

Kõigil kassidel peab olema oma söögi-joogikauss ja oma liivakast, sest see aitab samuti tülisid vähendada. Proovida võib ka palderjaniga lõhnastatud mänguasju, mis aitavad oluliselt stressi maandada ning lasevad kassidel üksteise seltsis elu nautida.


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need aadressile lemmik@postimees.ee!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles