Lemmikute lemmik: millised ohud varitsevad koeri kevadises looduses?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Birgit Korber / PantherMedia / Birgit Korber / Scanpix

Saage tuttavaks Marianne ja tema parima sõbra Hugoga, kes üheskoos toovad loomasõpradeni igal neljapäeval põnevad lood lemmikloomadest. Seekord räägivad asjatundjad, millised ohud varitsevad koeri kevadises looduses. 

Kevade saabumine tähendab, et oma lemmikul tuleb silma hoolega peal hoida. Soojenevad ilmad toovad endaga kaasa mitmed ohuallikad puukidest-rästikutest sinivetikateni välja, ent muretsemiseks pole põhjust, sest kus on mure, on ka lahendus.

Kui juhtub, et koer saab hammustada rästikult, tuleb tegutseda kiiresti. Hammustus koonu- või kaelapiirkonda võib endaga kaasa tuua turse, mis takistab loomal hingamist. Seetõttu tuleb koheselt suunduda veterinaari juurde esmaabi saama. 

Puugi leidmisel on esimeseks ülesandeks loomulikult selle eemaldamine ning seda väga ettevaatlikult — sageli rebitakse ära vaid puugi tagaosa, ent pea jääb siiski looma keha külge ja jätkab haiguste levitamist. Raviks on olemas erinevad lahused ja suukaudsed ravimid ning loomulikult ka puugipeletuseks mõeldud kaelarihmad.

Lemmikuid ohustab ka metsloomade hulgas leviv kärntõbi ja seda peaksid enim pelgama jahikoerte ja metsas vabalt liikuvate neljajalgsete omanikud. Kui soojade ilmadega hoiatatakse inimesi aga sinivetikate eest, kehtib see ka loomadele. Sinivetikad on mürgised mõlemale ja oma koera ujuma laskmisel võivad olla kurvad tagajärjed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles