Loomaarst vastab: miks kass järsku tuppa urineerib?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Miroslav Beneda / PantherMedia / Miroslav Beneda / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu kassiomanikele, kelle lemmik oma hädasid ebasobivatesse kohtadesse teeb.

«Meie kassid on suvel maakodus ja naudivad täiel rinnal maakassi elu kuni septembrini. Noorem kass aga hakkas tagasi tulles linnakorteris oma hädasid tegema tuppa — rõdule, koerapessa, voodisse ja vahel ka kassitualetti. Kuidas sellisest harjumusest vabaneda? »

Vastab PetCity Rannamõisa ja Pärnu loomakliinikute peaarst dr. Heli Säre: 

Kindlasti on vajalik pöörduda loomaarsti vastuvõtule — sellised urineerimisprobleemid võivad olla hoopis tingitud põie- või kuseteede põletikust. Vajalik on teostada uriinianalüüs kliinikus, et välja selgitada põletiku tekitaja ja siis on võimalik seda välja ravida. Kuna põiepõletiku korral on pissimine valulik, proovib kass leida uut kohta, kus oma hädasid teha, lootes, et äkki on protseduur seal kergem. Seetõttu tuleb esimesel võimalusel broneerida kliinikusse vastuvõtt.

Mõlemal kassil peab olema oma liivakast ja selle asukohta peab natuke valima: kassile ei pruugi meeldida kõik tualeti asukohad ja seetõttu võib ta otsida sobivamat lahendust. Tõepoolest kummaline, aga nii see on.

Muidugi on võimalik ka stressist tingitud muutus. Kindlasti võiks proovida rahustava-stressileevendava toimeainega suukaudseid toidulisandeid — Serene-Um ja Zylkene, mis ei tee kassi uimaseks või loiuks vaid vähendab hirmu ja rahutust. Samuti sobib ideaalselt Feliway — see on kassile liigiomaseid feromoone sisaldav vedelik, mida pistikupessa sisestatava difuuseri abil õhku paisatakse. Inimene lõhna ei tunne, kass tunneb aga feromoonide lõhna ehk molekule, mis mõjuvad heaolu ja kindlustunnet tekitavalt. Neid tooteid saab osta loomakliinikust ilma retseptita.


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need aadressile lemmik@postimees.ee!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles