Loomaarst vastab: kui tihti tuleb koeral küüsi lõigata?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Leung Cho Pan / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu koeraomanikele, kes pole kindlad, kui tihti nad oma neljajalgse sõbra küüsi lõikama peaks.

«Kas ja kui tihti tuleb koeral küüsi lõigata? Mis juhtub, kui seda üldse mitte teha?»

Vastab PetCity Rannamõisa ja Pärnu loomakliinikute peaarst dr. Heli Säre: 

Üldiselt tuleb koera küüsi lõigata nii sageli kui vajalik, lähtudes põhimõttest, et küüned ei tohi seistes vastu maad puutuda. Kui regulaarselt küüsi lõigata tuleb, sõltub vägagi individuaalsest koerast — kui palju ta liigub, kas kõnnib asfaltkattega tänavatel, kui vana ta on ja mis tõust. Enamasti on vajalik küüsi lõigata vähemalt korra kuus. Kutsikatel ja väga noortel koertel tuleb seda teha sagedamini, näiteks kord nädalas.

Kui küüned on kasvanud väga pikaks ja ulatuvad vastu maad, häirivad need koera liikumist. Kutsa varbad painduvad üles ja varvaste liigestes võivad tekkida probleemid. Pikad küüned kipuvad saama rohkem traumasid ning võivad murduda — siis võib olla vajalik juba loomaarsti abi. Samuti võivad küüned keerduda ning vigastada varba padjandit.

Kui küüned on kasvanud liiga pikaks, siis on kasvanud ka veresooned ja närvid küüne sees ning korraga neid iseseisvalt lühikeseks lõigata ei saa. Üle ei jää teha muud, kui küüsi millimeetri kaupa kärpida. Kui küüned on juba keerdunud ja vigastavad varba padjandit, peaks minema loomaarsti juurde, kes koerale valuvaigistit või rahustit manustab. Vastasel juhul on tegevus väga valus. Veritsuse piiramiseks on protseduurijärgselt vajalik kasutada sidemeid.

Seega kui võimalik, tuleks koera küüned lühikesed hoida ja neid igakuiselt kärpida. Kui küüned liiga pikad on, on kindlam pöörduda veterinaari jutule.


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need aadressile lemmik@postimees.ee!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles