Jahmatav vaatepilt: räämas majast leiti 10 000 haruldast kilpkonna

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirik-kilpkonnad
Kiirik-kilpkonnad Foto: CHRIS R SHEPHERD / AFP / Scanpix

Madagaskari keskkonnaagentuuri piirkonnajuht Soary Randrianjafizanaka avastas ühest Toliara linnas asuvast räämas majast uskumatu olukorra — hoone igasse ruumi oli kokku surutud tuhandeid kiirik-kilpkonni, kellest osad surnud ja ülejäänud nälginud.

Koos oma meeskonnaga hakkas Soary kilpkonni majast välja viima ja üle lugema. Tulemuseks oli jahmatav arv: 9888 elusat ja 180 surnud kiirik-kilpkonna. Maja haises kilpkonnade väljaheidete järgi ja loomadel polnud pea üldse liikumisruumi. 

Vaja läks kuut veoautot ja mitut edasi-tagasi reisi, et kõik kilpkonnad 30 kilomeetri kaugusel asuvasse metsloomade päästekeskusesse toimetada. Järgmiste nädalate jooksul suri veel 574 kilpkonna, kelle organisme olid kurnanud bakterid ja vedelikupuudus. Ülejäänud loomadel läheb seni aga hästi ning vaatamata kohutavatele elamistingimustele ei ole nende elud ohus.

Kohalikele võimudel on ka teada, kes kilpkonnakoloonia taga on ning praeguseks on arreteeritud kaks meest ja naine, kellele maja kuulub. Kui korrakaitsjad maja juurde jõudsid, olid mehed parajasti surnud kilpkonni maha matmas. Kilpkonni koguti tõenäoliselt selleks, et need riigist illegaalselt välja toimetada ja maha müüa.

Kiirik-kilpkonnade püük on Madagaskaril keelatud ning Euroopa Liidus ei tohi nende loomadega legaalselt äritseda. Tegu on aga populaarse liigiga nende unikaalse kilbimustri tõttu. Enim liigub illegaalseid kilpkonni Hiinasse ja Kagu-Aasiasse, kus neid ostavad kollektsionäärid ja ka inimesed, kellele kilpkonnaliha mokkamööda on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles