Video: vaata, millega tasub arvestada perre koera võttes

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Zdeněk Malý / PantherMedia / Zdeněk Malý / Scanpix

Saage tuttavaks Marianne ja tema parima sõbra Hugoga, kes üheskoos toovad huvilisteni igal neljapäeval põnevad lood inimeste parimatest sõpradest — nende lemmikloomadest. Seekord räägib Marianne sellest, millega arvestada, kui on soov võtta perre koer.

Neljajalgse pereliikme võtmine on kahtlemata elevust, kuid ka veidi hirmu tekitav sündmus. Seetõttu peaks iga tulevane koeraomanik esialgu läbi mõtlema, kas tema ise ja tema pere on uue sõbra jaoks valmis.

Kõige esimesena tuleks mõelda jalutuskäikudele, sest olenevalt koera suurusest ja aktiivsusest kulub sellele päevas kuni poolteist tundi ning pole tähtis, mis ilm väljas on — kui kutsal vaja minna on, tuleb seda teha.

Koer vajab ka regulaarset sööki, värsket joogivett ja hooldust. Koerad ilastavad, ajavad karva ning vajavad abi küünte lõikamise ja paljude tõugude puhul spetsiaalse groomingu ehk karvalõikuse näol.

Koeravõtu kulutused ei piirdu looma ostmise ja talle toidu muretsemisega. Iga loomaomanik peab arvestama vaktsineerimise-kiibistamise ja muude terviseprotseduuridega. Õnnetus ei hüüa tulles ja kui kutsa halvasti vigastada saab, võivad kliinikukulud minna kõrgeks.

Koera õpivad kiirelt ja kergelt ning vajavad palju sotsialiseerumist. Hea mõte on käia ka koertekoolis, kus sinu neljajalgne sõber õpib hästi käituma ning saab ehk selgeks ka mõne toreda triki. 

Tähtis punkt on ka oma koera järelt koristamine. Mitte kellelegi ei meeldi kevadel lume alt välja sulavad pruunid hunnikud ning iga vastutustundlik loomaomanik peaks oma sõbra väljaheited alati ära koristama.

Kõige tähtsam on aga kogu pere nõusolek. Koera võtmine on vastutus ja see ei tohiks olla otsus, mis on tehtud uisapäisa ja põhjalikult kaalumata. Kui kõik pereliikmed on uue seltsilisega nõus ja valmis ka tema eest hoolitsema, on lihtsam nii koeral endal kui ka tema kahejalgsetel kaaslastel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles