Südantsoojendav vaatepilt: gorilla ei suuda oma vastsündinu hellitamist lõpetada

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Ameerikas Smithsoniani Instituudi loomaaias elav mägigorilla Calaya sünnitas möödunud pühapäeval järeltulija ning talitajatel ja teadlastel on põhjust rõõmustamiseks, sest tegu on esimese isase gorillapojaga üheksa aasta jooksul. Talitajad püüdsid peale sündi videolindile ka esimesed armsad ema ja poja lähedushetked. 

Gorillapoiss sai endale nimeks Moke, mis tähendab lingala keeles väikest või pisikest. Moke vanemateks on 15-aastane Calaya ja 26-aastane Baraka. Calaya on oma emarolliga seni suurepäraselt hakkama saanud: ta imetab gorillabeebit regulaarselt ning ei lahku temast hetkekski. Seetõttu võtsid talitajad vastu ka otsuse gorillasid mitte segada ning usaldasid lapse täielikult Calaya hoole alla. Praegu on suletud ka loomaaia inimahvide maja, et Calaya ja Moke täielikku privaatsust nautida saaks.

«Gorilla sünd on tähtis mitte ainult Smithsoniani loomaaia pere, vaid ka selle kriitiliselt ohustatud liigi säilimise jaoks,» sõnas loomaaia primaadikuraator Meredith Bastian. «Calaya sai emaks esmakordselt ning meie meeskond andis endast parima, et sünnitus hästi kulgeks.»

Kui Calaya lapseootus 2017. aasta sügisel tavalise ultraheliga kinnitati, hakkasid talitajad emagorillat lapsevanemaks õpetama. Seda tehti, et vältida olukorda, kus Calaya oma järeltulija hülgab. Kiirelt õppis gorilla ära põhilised lapsehooldusmeetodid ning sai selgeks ka käsu peale urineerimise, et talitajatel oleks võimalik kontrollida tema hormoonitasemeid. 

Kogu ettevalmistus kandis vilja ning nagu Smithsoniani jagatud videost näha on, võttis Calaya Moke pärast tema sündi hellalt oma käte vahele ja asus teda puhastama. Kui Calaya ei oleks oma ülesandega hakkama saanud, oleks emaroll antud varasemalt kuus järglast saanud emagorilla Mandarale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles