Inimreostuse tagajärg: surnud kašeloti kõhust leiti 30 kilo plastikut

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EspNaturalesMur / Twitter

Hispaania kaguosas Palose neeme rannikul uhtus meri kaldale noore kašeloti karkassi. Nüüdseks on selgunud, et looma tappis tema maos olev üüratu hulk plastikut. 

Veebruari alguses leitud vaalakarkassi kõhust leiti muuhulgas prügi- ja tsellofaankotte, köisi, kalavõrgu osi ning isegi üks trumm. Kohalike võimude sõnul suri kašelott plastiku põhjustatud kõhukelmepõletikku ning tema kehas oli niivõrd palju inimprügi, et looma seedesüsteem ei saanud selle väljutamisega hakkama. Kohalike loomakaitsjate fotodelt on näha, et kašelott oli silmnähtavalt nälginud — lahkamisel saadi tema kaaluks seitse tonni, ent isaste kašelottide kaal ulatub kuni 45 tonnini. 

Kašeloti kõhust leitud prügi
Kašeloti kõhust leitud prügi Foto: EspNaturalesMur / Twitter

Pärast karkassi leidmist alustasid Murcia piirkonna ametnikud kampaaniat, et tuletada inimestele meelde, kui suureks keskkonnaohuks on plastiku ja muu prügi merre viskamine. Kampaania raames plaanitakse piirkonna randades läbi viia koristustalgud ning koguda infot selle kohta, kui laialt reostus levinud on.

Tegu ei ole esimese prügi ohvriks sattunud kašelotiga: Suurbritannia, Hollandi, Prantsusmaa, Taani ja Saksamaa randadele on meri toonud vähemalt 30 looma, kelle kõhust tuli samuti välja suurel hulgal plastikut. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles