Huvitav teada: miks meeldib kassidele asju ümber lükata?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nailia Schwarz/PantherMedia / Nailia Schwarz / Scanpix

Inimesed armastavad kasse suures osas nende kohati tõeliselt veidra käitumise pärast. Üheks selliseks näiteks on kasside omapärane hobi lükata laudadel, riiulitel ning kõiksugu muudel servadel asuvaid asju põrandale.

Kassiuurija Mike Delgado sõnul on see käitumine müstiline, ent teadlastel on siiski ideid selle kohta, mis kassides sellist soovi põhjustada võib. 

«Paljud kassid lükkavad asju ümber, sest on õppinud, et see on parim viis oma inimese tähelepanu saamiseks,» nentis Delgado. «Tavaliselt on sellise käitumise põhjustajaks igavus või omanikult hea käitumise eest mitte kiita saamine.»

Loomulikult on võimalus, et asjade ümber lükkamise impulss on kassidesse sisse kodeeritud — tihti unustavad inimesed, et kassid on sünnipäraselt siiski kütid ning korteris elamine nende loomust ei muuda, olgu saakloomaks kasvõi patsikummid või inimeste pahkluud.

«Sinu kassi instinktid ütlevad talle, et laual või riiulil olev ese võib osutuda saakloomaks ning selle käpaga liikuma ajamine loob võimaluse lõbusaks jahimänguks,» sõnas veterinaar H. Ellen Whiteley. 

Keegi ei tea täpselt, mis mõtteid kassid sellises olukorras täpselt mõlgutavad, ent Delgado arust ei ole halb idee oma neljajalgse sõbraga iga päev veidi rohkem tegeleda, sest see vähendab kassi himu pahandust teha. Kindlasti aitab ka kiisu premeerimine, kui ta millegagi hästi hakkama on saanud — see loob tõenäosuse, et ta käitub nii ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles