Teadlased: titahääle kasutamine koeraga rääkides ei tee sinust idiooti

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Yuval Helfman/PantherMedia / Yuval Helfman / Scanpix

Kas oled tähele pannud, kuidas mõned (või paljud) koeraomanikud oma neljajalgse sõbraga rääkides hääle mitu oktavit kõrgemalt tõstavad? Mõnikord võib see tunduda tobe, ent värskest uuringust selgub, et «titahäälest» võib koerale kasu olla.

Inglismaal asuva Yorki ülikooli teadlased otsustasid uurida, kas koertele suunatud kõrge hääletoon mõjutab neid samamoodi, nagu titahäälega rääkimine inimlapsi. «Loomulikult pole koerte rääkima õpetamine võimalik ning seetõttu tahtsime me teada, kas koeraga vestlemisel on mõni kasulik tagajärg või on tegu sotsiaalse konstruktsiooniga, sest lemmikloomad on meile justkui karvased lapsed,» sõnas uuringu autor Alex Benjamin. 

Varasemad uuringud väitsid, et titahääle kasutamine töötab suurepäraselt kutsikatega, kuid ei mõjuta täiskasvanud koeri. Benjamini ja tema meeskonda see vastus aga ei rahuldanud  ning nad võtsid asja oma kätesse. 

Uuringu jaoks kasutasid teadlased 69 koera, kellele üks inimene ütles koeraeluga seotud fraase nagu «you're a good dog!» ja «shall we go for a walk?» ehk «sa oled hea kutsa! Kas lähme jalutama?» Teine isik aga kasutas koertega rääkides tavalist kõnemaneeri ning ütles koertele nendega mitteseotud lauseid. 

Uurijad jälgisid samal ajal koerte reaktsioone ning tähelepanu ja lasid neil siis valida, kumma rääkijaga nad mängida soovisid. Seejärel löödi pilt segamini — üks rääkija kasutas tavalist hääletooni ja koertele suunatud lauseid, teine aga titahäält ja kõrvalist juttu. See aitas uurijatel kindlaks teha, kas koerte tähelepanu tõmbas inimese hääletoon või asi, millest nad rääkisid.

Tulemustest selgus, et koerad eelistasid inimest, kes rääkis kõrge hääletooniga ja ütles koertega seotud lauseid. «Me leidsime, et koeri mõjutavad mõlemad faktorid ning sellest teadmisest võib igaühel olla kasu näiteks uue koeraga kohtudes,» rääkis Benjamin. «Ja kui keegi su titehäält kuuldes nalja viskab, on sul nüüd olemas hea põhjendus, miks sa oma koeraga niiviisi vestled.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles