Saksamaal oma pere maha murdnud koera kaitseks on välja astunud sajad tuhanded inimesed (2)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer Chico
Koer Chico Foto: Rainer_Droese/imago/localpic/Scanpix

Möödunud teisipäeval Saksamaal oma omanikud surnuks purenud staffordshire'i terjerit ootas võimude sõnul ees magama panek. Koera kaitseks algatati aga petitsioon, mille on praeguseks allkirjastanud rohkem kui 250 000 inimest. 

Eelmisel teisipäeval leidsid ühte Hannoveris asuvasse korterisse sisenenud päästjad eest verise vaatepildi: korteri põrandal olid kahe inimese — 52-aastase Lezime'i ning tema 27-aastase poja Liridoni — surnukehad. Lisaks neile oli korteris staffordshire'i terjer Chico ning lahangutulemused kinnitasid, et hukkunute surma põhjustajaks oli koerarünnakust tingitud verekaotus. 

Esialgu kinnitati avalikkusele, et koer pannakse magama, ent Hannoveri linnavalitsuse pressiesindaja Udo Möller nentis, et linnavõimud olid teinud vea — olles teadlikud, et Chico oli treenitud võitluskoeraks, ei teinud nad tema pere juurest eemaldamiseks sellegipoolest mite midagi. Mölleri sõnul uuritakse nüüd võimalust viia Chico käitumisprobleemidega koertele mõeldud rehabilitatsioonikeskusesse, et ta inimestele ohuks ei oleks. 

Koer Chico
Koer Chico Foto: Rainer_Droese/imago/localpic/Scanpix

Kohaliku meedia andmetel ostis Lezime koera kaheksa aastat tagasi veidi enne seda, kui tema eksabikaasa vangist välja sai. Mees ründas Lezime'i 2005. aastal kirvega ning tema põhjustatud vigastused olid niivõrd rängad, et Lezime pidi kasutama hakkama ratastooli. Kuigi Chico oli mõeldud kaitsmiseks, hoidis Lezime teda puuris kartuses, et koer ründab teda ja tema lapsi.

2011. aastal andis linna sotsiaaltöötaja Lezime'i õpiraskustega pojale Liridonile käsu Chicoga treeneri juures käima hakata, sest pere ei tulnud koera agressiivsusega toime. Sotsiaaltöötaja tegi koera kohta ka avalduse, milles väitis, et Chico oli treenitud tapma ning soovitas koer veterinaaride juurde kontrolli viia ja põhjendatud probleemi korral pere juurest ära võtta. Lezime ja Liridon koeraga aga kontrolli ei läinud ja asi jäi sinnapaika. Võimud ei võtnud midagi ette ka naabrite poolt esitatud kaebustega koera pideva haukumise kohta. 

Hannoveri loomade heaolu ühingu juhataja Heiko Schwarzfeld kinnitas, et koerale on tulnud sadu kodupakkumisi. Samuti on inimesed üritanud sisse murda koerte varjupaika, kus Chicot praegu hoitakse. «Chico väärib teist võimalust inimesega, kellel on temasuguste koertega kogemusi,» seisis petitsiooni allkirjastanud Corina Ludwigi kommentaaris. «Palun aidake talle anda armastust täis elu, mida ta väärib.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles