Loomaarst vastab: miks on kass ühe pereliikme suhtes vaenulik? (3)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: By Hannibal Poenaru from near Paris, France (flickr.com) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu, mida teha tigeda kassiga. 

«Meil on peres kuueaastane isane, kastreeritud kiisu. Kui pereisa on pikemat aega tööl ära olnud, vahel mitu kuud järjest, siis kiisu teda enam omaks ei võta ja ründab nagu vaenlast nii, et veri lendab. Kodus ringi liikuda ei lase, vahel ei tohi ka asju puutuda. Miks ta nii käitub ja mida teha?»

Vastab Pärnu PetCity loomakliiniku loomaarst dr Maarja Roosileht: 

Kassi jaoks mõjub pereisa koju tulles ilmselt sissetungijana, võõrana, kes tuleb kassi territooriumile, kes saab endale pere tähelepanu. Rivaal ja sissetungija. Kuidas aidata? Kass peab lihtsalt harjuma. Mees võib proovida distantsilt kassile maiuseid poetada, võib proovida nn õngelaadsete mänguasjadega kassi mängima meelitada — tegeleda kassiga distantsilt.

Mõni kass võib leppida inimesega, kui harjumuspärane pererahvas (pereema, lapsed) on kodust ära ja tegeleb vaid mees. Kui kassi toit, puhas liivakast ja hea sõna sõltuks pereisast, võiks kass tedagi rivaali asemel sõbraks pidama hakata. Kahjuks on seda ilmselt raske korraldada. 

Abiks soovitame kasutusele võtta preparaadi Feliway — tegu on kassi liigiomase feromooniga, mis tekitab kassis heaolu ja kindlustunnet. Inimene selle lõhna ei tunne. Feliway spreid võiks pihustada mehega seonduvatele esemetele, Feliway diffuuseri võiks paigutada seinakontakti, see siis pihustab lõhnainet iga mõne tunni järel õhku automaatselt.

Kahjuks on üsna tõenäoline, pärast igat mehe äraolekut ja naasemist tuleb vaevaline harjumine kassil ja mehel uuesti läbi elada.   


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need aadressile lemmik@postimees.ee!

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles