Hea teada: kasside haigussümptomid, mida ei tohiks ignoreerida

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Goran Jaku?/PantherMedia / Goran Jaku / Scanpix

Oma lemmiklooma halva enesetunde nägemine võib olla hirmutav kogemus, sest sinu neljajalgne sõber ei saa sulle öelda, mis teda vaevab. Et end võimalikeks hädaolukordadeks paremini ette valmistada, tee endale selgeks haigussümptomid, mida eirata ei tasuks. 

Isutus

Iga kass, kes pole rohkem kui 24 tunni jooksul söönud, peaks kindlasti käima arstlikul läbivaatusel. Isutusel võib olla mitmeid põhjuseid nagu hambavalu, pankreatiit, kuseteede põletik, ummistunud soolestik või ülemiste hingamisteede haigused. 

Kui su esialgu isutuna näiv kass siiski lõpuks sööma hakkab, vaevas teda tõenäoliselt halb enesetunne või korrast ära kõht. Rohkem kui ööpäeva söömata olnud kass tuleb aga ilmtingimata veterinaari juurde viia, et võimalikke eluohtlikke tagajärgi vältida.

Tugev letargia

Kassidele meeldib küll päev otsa magada, ent isegi neil võib und olla liialt palju. Keskmine kass magab 12-16 tundi ööpäevast ning vanemaks saades rohkemgi. Kui sa aga näed, et su kass on ebanormaalselt tihti unemaal, ei huvitu toidust ega mänguasjadest ning on aeglase reaktsiooniga, vaevab teda letargia. 

Letargia on paljude ohtlike terviseprobleemide üheks märgiks. Nende hulka kuuluvad artriit, astma, põiepõletik, vähk, vedelikupuudus, diabeet, südamehaigused ja mürgistus ning seetõttu tuleks kassile kiiremas korras broneerida arstiaeg.

Hingamisraskused

Hingamisraskused on kõige kiiremat tegutsemist vajavaks probleemiks, sest surm saabub vaid minutitega. Põhjuseid võib olla mitmeid alates allaneelatud mänguasjadest kuni allergiate, astma ja südamepuudulikkuseni välja. 

Hingamisraskuste märgiks on lahtise suuga ja/või vilisev hingamine, hingeldamine, köhimine ning suutmatus pikali olla. Vii oma kiisu kõige lähemal olevasse loomakliinikusse või kutsu kohale loomakiirabi, et vältida kõige hullemat. 

Urineerimisprobleemid

Kui su neljajalgne sõber käib tihti liivakastis, ent väljutab ebatavaliselt vähe uriini, võib see olla märk kuseteede ummistusest, mis vajab kiiret meditsiinilist abi. Kuseteede ummistusi esineb enim isastel kassidel, kuid ka emased kassid pole sellele immuunsed.

Sümptomiteks on lisaks ebakorrapärasele urineerimisele ka valu tõttu häälitsemine, kubemepiirkonna liigne lakkumine või isegi peitumine, et oma halba olukorda varjata. Kuseteede ummistus põhjustab kassidele piinavat valu ning võib lõppeda neerupuudulikkuse, lõhkenud põie või südameseiskumisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles