Video: pliimürgistusest terveks ravitud kotkas pääses tagasi vabadusse

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pööravere küla, Põhja- Pärnumaa vald 29MAR18 Merikotkas , pliimürgitus. Pildil Eero Nõmm, Pärnu jahimeeste seltsi tegevjuht.Fotod Urmas Luik
Pööravere küla, Põhja- Pärnumaa vald 29MAR18 Merikotkas , pliimürgitus. Pildil Eero Nõmm, Pärnu jahimeeste seltsi tegevjuht.Fotod Urmas Luik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eile lasti Pärnumaal tagasi vabadusse Eesti Maaülikooli kliinikus terveks ravitud kotkas. Uhke lind vajas abi paranemaks pliimürgistusest. Merikotkas tuigerdas aasta alguses metsatee kõrval kraavis ega olnud ka lennuvõimeline. Lisaks oli kotkas kliinikusse saabumisel alakaalus ja tal olid hingamisraskused.

Merikotka näol oli tegu suure emalinnuga, kelle tiibade siruulatus võib ulatuda kuni kahe ja poole meetrini. Kaalult on ta võrdne aga keskmise kassiga, numbriks 4,6 kilogrammi.

Nagu kõigile teistele Maaülikooli kliinikus ravitud lindudele, pandi ka sellele merikotkale jala ümber rõngas. Pliimürgituse saavad kotkad ja teised raipesööjad linnud tavaliselt jahihooajal, sest jahimehed kasutavad pliid sisaldavaid püssikuule. Jahipraak jääb metsa ning nii mürgine raskemetall loomade ja lindude organismi saabki.

Maaülikoolis on praegu ravil teinegi merikotkas ning veterinaarid loodavad, et kuu-kahe pärast saab ka tema taas vabadusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles