Imearmas vaatepilt: Wroclawi loomaaias sündis pontsakas meriveis

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ZOO Wrocław / Facebook

Poolas asuva Wroclawi loomaaia talitajad valmistusid juba eelmise aasta novembris uue ilmakodaniku sünniks. Tegu on pisikese lamantiini ehk meriveisega, kes kolmandal märtsil lõpuks ilmavalgust nägi. 

Lamantiinide näol on tegu ohustatud liigiga ning seetõttu on iga sündinud järeltulija ellujäämine tõeline kingitus. Omalt poolt panustasid talitajad põhjaliku ettevalmistusega — lamantiinibasseini ehitati poja jaoks eraldatud osa ning loomaaeda varuti suurel hulgal spetsiaalset piimasegu, et vältida võimalikku olukorda, kus ema poja toitmisega hakkama ei saa. 

Kui lamantiin Lingi sünnitustegevus kolmanda märtsi hommikutundidel algas, olid talitajad kõiksugu ohujuhtumiteks valmis. Sünnitus kulges aga viperusteta ning veidi enne kella 11 hommikul nägi ilmavalgust pisike meriveis, kelle sünd ka videopildile püüti. 

Kiirelt määrati selgeks ka uue ilmakodaniku sugu ja suurus — tegu oli tüdruklapsega, kes kaalus 20 kilogrammi ja oli 115 sentimeetrit pikk. Väike meriveis sai nimeks Lavia. Talitajate ettevaatlikus tasus end aga ära, sest peagi selgus, et Ling ei tulnud oma järeltulija imetamisega korralikult toime. Koheselt võeti kasutusele piimasegu ning väike Lavia kosub nüüd talitajate valvsa pilgu all hoolega.

Foto: ZOO Wrocław / Facebook

Lamantiinid on suured veeimetajad, kelle looduslikuks elupaigaks on Kariibi mere ja Mehhiko lahe soised kaldad ja jõed, Amazonase jõgikond ning Lääne-Aafrika veed. Lamantiine ohustab salaküttimine ning neid jahitakse nende naha, luude ja kehast saadava õli tõttu. Lisaks sellele on nad ka aeglase liikumisega ja jäävad seetõttu tihti ette mootorpaatidele või takerduvad kalavõrkudesse. Maailmas leidub neid vaid 19 loomaaias, millest 10 asuvad Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles