Spetsialist õpetab: kuidas lugeda koerte kehakeelt

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson/PantherMedia / Craig Robinson/Scanpix

Koerte tundeid ja mõtteid saab suurepäraselt välja lugeda nende kehakeelest. Oma neljajalgse sõbra emotsioone saab koeraomanik näha tema saba positsioonist kuni silmapupillide suuruseni välja ning loomaarst ja -uurija Kendal Shepherd pani kokku õpetuse, kuidas seda teha.

Mänguhimuline koer

Energiast pakatav ja mänguhimuline kutsa võtab üldjuhul sisse poosi, mis annab märku, et kohe hüppab või tormab ta millegi poole. Keha esimene pool maadligi, tagumine nii kõrgel kui võimalik, saba lehvimas ja keel suust väljas — need on märgid koerast, kes tahab lõbutseda. «Kutsikad kasutavad seda poosi signaalina, et anda oma kaaslastele märku, et nende järgnev käitumine on mänguline,» sõnas Shepherd. «Seda peavad jälgima ka inimesed — kui su kutsikas sellisesse asendisse langeb ning seejärel näiteks su kinga närima hakkab, üritab ta sind endaga mängima panna.»

Uudishimulik koer

Koera uudishimulikku olekut ei ole raske analüüsida: nende suu on suletud, ent lõdvestunud, kõrvad kuulmist soodustavas asendis ning saba kas täielikult paigal või vaid kergelt liikuv. «Kuulekust õppiv koer peab aru saama, et vaatamata huvitavale segajale on omaniku käsk esmatähtis ning kui su koer kutse peale oma tähelepanu taas sulle suunab, premeeri teda maiusega,» õpetas Shepherd.

Lepitust otsiv koer

Kui su koer on teinud pahandust ning teab, et sa selle üle rõõmus ei ole, väldib ta sinuga silmkontakti. Sellegipoolest tahab ta ka lähedust, kuid vajutab keha madalale, tõmbab kõrvad peadligi ja saba vastu keha ning tõstab justkui lepitust pakkudes käppa. «Seda käitumist ei tohiks segi ajada alandlikkusega,» ütles Shepherd. «See on nende viis kontrollimaks, kas teie sõprussuhe on alles ning et seda talle kinnitada, lase tal enda juurde tulla ja oma kätt nuusutada.»

Oma ohutust näitav koer

Kuigi selili lamav ja oma kõhtu näitav kutsa võib tunduda mänguhimulisena, on see tegelikult kõige võimsam alandlikkuse näitamise vorm. «Oma kõhu näitamine on koera viis öelda, et ta ei ole ohtlik ning ei plaani sind rünnata,» sõnas Shepherd ja lisas, et kui niiviisi teeb võõras koer, ära siiski eelda, et ta ootab kõhusügamist — pigem võib koer olla ebakindel, kuidas olukorras käituda ning seetõttu tuleks talle jätta isiklikku ruumi.

Hirmunud koer

Kui kartliku koeraga valesti käituda, võib ta muutuda agressiivseks ning seepärast tuleb inimesel oma tegevust hoolega kontrollida. Kartlik koer tõmbab kõrvad peadligi, tema pupillid tõmbuvad väikesteks täppideks ning saba on peidetud jalge vahele. Shepherdi sõnul vajab niiviisi käituv koer kindlustunnet, lahket kõnemaneeri ning ehk ka veidi maiustusi, et oma enesekindlus tagasi saada.

Tige koer

Kurja koera äratundmine on tõenäoliselt kõige lihtsam — paljastatud hambad, kortsuline otsaesine, jäik keha ja muidugi urin on märgid sellest, et koerale lähenemine ei ole hea mõte. «Kui niiviisi käitub vähem kui aastavanune koer, on see märk sellest, et tal on mingisugune käitumisprobleem,» selgitas Shepherd. «Niivõrd noored koerad ei tohiks millelegi agressiooniga reageerida ning seetõttu tuleks abi otsida koertetreenerilt ja see omadus välja juurida enne, kui see tõeliseks probleemiks muutub.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles