Huvitav teada: kas kellakeeramine mõjutab kasse?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Lars Powlesland / Scanpix

Paljudel meie seast on raskusi kellakeeramisest tulenevate muutustega, olgu selleks siis valel ajal kimbutav nälg või suutmatus magada. Kas kellakeeramine mõjutab ka meie kasse?

Lühidalt võib öelda, et jah, mõjutab tõesti. Nagu inimestelgi, on ka kassidel oma tsirkadiaanrütm, mis määrab selle, millal me end erksa või unisena tunneme ning kontrollib ka näljatunnet ja aktiivsust. Looduses kontrollib tsirkadiaanrütmi päikesevalgus, ent inimkeskkonnas mõjutab seda äratuskella helin ning sellele järgnev lülitivajutus. 

Tsirkadiaanrütmile meeldib rutiin ning just seepärast on meil raske oma igapäevaste tegevuste ajastust järsult muuta. Täpselt sedasama kogevad ka kassid, ent erinevalt meist ei saa nad aru, miks see muutus tekkis. 

Kasside jaoks on imelik, et me neid järsku valel ajal toidame või ajame nad üles siis, kui nad veel õndsat und nägema peaks. «Lemmikloomade rutiin sõltub nende omanikest,» kinnitas Austraalia loomateadlane Alison Holdhus-Small. «Selle rutiini ootamatu muutus võib loomades põhjustada stressi — näiteks võib kass solvuda, kui ta enda jaoks rutiinseks kujunenud ajal ärkab ja sööma läheb, ent toidukauss tühi on.»

Reaktsioon kellakeeramisele on igal individuaalsel loomal erinev, ent üldjuhul tulevad kassid sellega hästi toime ja harjuvad, justnagu inimesedki. Sellegipoolest ei ole halb mõte oma neljajalgset sõpra esimeste uue kellaajaga päevade jooksul eriti põhjalikult hellitada, et ta end võimalikult hästi tunneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles