Ränk kaotus: suri maailma viimane isane põhja laimokk-ninasarvik

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Baz Ratner/Reuters/Scanpix

Eile suri 45-aastane Sudan, maailma viimane isane põhja laimokk-ninasarvik. Alamliigi säilimine on nüüd viimase kahe emase ninasarviku — Sudani tütre Najini ning Najini tütre Fatu — kanda.

Inimaastates 90-aastase Sudani tervis halvenes viimastel nädalatel ning teda kimbutasid vanusega seotud mured ning nahahaavandid. Ööpäev enne surma läks Sudani seisukord järsult hullemaks — loom vaevles valude käes ja ei olnud võimeline püsti seisma. 

Seetõttu pidid Sudani koduks oleva Ol Pejeta looduskaitseala pargivahid ning ninasarvikuid omava Tšehhi Dvůr Králové loomaaia veterinaarid võtma vastu raske otsuse Sudani piinad lõpetada ja panid eaka looma magama.

«Sudan oli imelise iseloomuga malbe hiiglane,» sõnas Ol Pejeta pressiesindaja Elodie Sampere. «Oma suurusega oli ta paljude jaoks hirmutav, ent temas ei olnud kübetki halba.» Teadlased võtsid Sudani kehast ka geneetilist materjali lootuses, et tulevikus võimaldab see allesjäänud emaseid kunstlikult viljastada.

«Kogu Ol Pejeta meeskond on Sudani surma üle tõeliselt nukker,» lisas looduskaitseala tegevjuht Richard Vigne. «Ta oli oma alamliigi suursaadik ning tõstis kogu maailma elanike teadlikkust ninasarvikute ohustatusest inimtegevuse tõttu.»

Eelmisel aastal sõnasid looduskaitseala esindajad, et esimesed katsed kehavälise viljastamisega loodavad nad teha 2018. aasta jooksul. Kui see aga ei õnnestu, ei jää üle muud, kui kasutada lõuna laimokk-ninasarvikute abi. Teadlaste sõnul on kahe alamliigi segamine siiski parem variant, kui põhja laimokk-ninasarviku täielik kadumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles