Loomakaitsjad avastasid Harjumaalt viimaste aastate suurima kutsikatehase

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Loomakaitse liidu vabatahtlikud avastasid eile Lääne-Harju vallast viimaste aastate suurima kutsikatehase, kus vireles 38 koera. Loomaäri ajas seal 50-aastane soomlanna, kellelt oli Soomes loomapidamise õigus ära võetud.

Loomad olid sunnitud elama väga räpastes ja halbades tingimustes ning paljud neist olid suletud väikestesse transpordipuuridesse. 50-aastane naisterahvas loovutas koerad vabatahtlikult ja kinnitas, et on seda äri ajanud viimased paar aastat. On märkimisväärne, et Soome riigis on antud kodanikult loomapidamisõigus kohtu poolt ära võetud, aga vaatamata sellele toimus kõige aktiivsem äritegevus just seal.

Koerad olid parasiite täis ja nälginud

«Selles suvilas valitsenud tingimused olid lihtsalt õõvastavad,» ütles ELL-i Põhja-Eesti regioonijuht Katrin Lehtveer ja lisas, et kahjuks on taolisi koerte paljundajaid, kes loomade heaolule tähelepanu ei pööra, kümneid ja kümneid. «Väikesed koerad lähevad hästi kaubaks ja pea poole odavama hinnaga müüki paisatud tõukoera-laadsetele isenditele joostakse tormi. Paljud kulutavad haige looma raviks suuri summasid ja loodavad need hiljem müüjalt tagasi saada, aga reeglina see ei õnnestu.»

Sõle loomakliiniku loomaarsti Merili Kesneri sõnul oli koerte eest halvasti hoolitsetud. «Loomad olid alatoitumuses, kurtunud ja välisparasiitidega nakatunud ning väga räpased,» lausus Kesner. «Üks emane koer oli suure tõenäosusega hiljuti poeginud, kuna piimanäärmed olid piima täis. Kutsikaid kahjuks loomakaitsjad ei leidnud ning mind loomaarstina kurvastab väga, kui tulu teenimise eesmärgil müüakse maha ka sellised kutsikad, kes peaksid veel oma ema hoole all olema.»

Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

ELL-i juristi Piret Teesi sõnul oli enamusel eile tervisekontrolli läbinud koertest olemas vaktsineerimispass koos vaktsiinide, mikrokiibi või tätoveeringuga. Väljastatud passide andmete järgi oli näha, et mitmed koerad on Eestisse saabunud erinevatest riikidest — Venemaalt, Lätist, Leedust, Tšehhist. «Kahjuks on täna võimalik üle piiri tuua pea kõiki loomi, kes elevandist väiksemad ja see puudutab nii Eesti-Soome kui Vene-Eesti piiri,» lausus ta. «Vabatahtlikud loomakaitsjad ei saa kahjuks seda probleemi kuidagi lahendada ja see peaks olema ikka riikide ülesanne.»

Võimuesindajaid juhtumisse ei kaasata

«Antud juhul me ei pöördu politsei ega Veterinaar- ja Toiduameti poole, sest nende ametkondade soovimatus või võimetus lahendada loomade vastu suunatud kuri- ja väärtegusid on ületanud kõik piirid,» lausus ELL-i juhatuse liige Heiki Valner ja lisas, et eriti panevad hämmelduma politseist ja prokuratuurist saabunud vastused, mis tekitavad õigustatud küsimuse, et ehk oleks aus Loomakaitseseadus üldse kehetetuks tunnistada. «Alliklepa kassikoloonia ja Pilpaküla kitsekarja probleemide lahendamisel koostöö sujus tõrgeteta, aga näiteks Altai-nimelise koera äravõtmisotsust ootame me juba üle kahe kuu. Antud juhul pole meil aega kahte või kolme kuud oodata, sest tegutsema peab kohe, nüüd ja praegu.»

ELL ei avalikusta antud naisterahva nime ega muid andmeid seoses tema peres eelmisel nädalal toimunud traagilise sündmuse ja leinaga. Küll aga edastatakse kogu vajalik informatsioon sarnase probleemiga ELL-i poole pöördunud Soome politseiametnikule ning Helsingi loomakaitseorganisatsioonile palvega kontrollida ka antud naisterahva Soomes asuvat eramut. 

Päästetud koerte rohkuse tõttu vajab ELL inimeste abi. Eelkõige tuntakse puudust hoiukodudest, transpordi- ja näitusepuuridest ning väikestele koertele mõeldud toidust. Loomulikult oodatakse annetusi, sest kõik tõukoera-laadsed isendid läbivad põhjaliku tervisekontrolli ning nende edaspidise paljundamise vältimiseks loomad steriliseeritakse ja kastreeritakse.

Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Kutsikavabriku kasvandikke saad aidata mitmel moel.

  • Pangaülekandega:

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

Selgitus: «Kutsikavabriku ohvrite toetuseks»

  • Ja helistades annetustelefonidele:

9000 777 (5.-) 

9000 888 (10.-)

Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu. 

Hoiukodu pakkujatel palutakse saata e-kiri aadressile heiki@loomakaitse.eu või helistada telefonil 50 83 336 

Esialgsetel andmetel loovutati ELL-ile järgmist tõugu koerad:

  • 4 inglise buldogi 
  • 2 pikakarvalist vene toyd
  • 1 lühikarvaline vene toy
  • 2 shih-tzud
  • 1 hiina harjaskoera mix
  • 4 puudlit 
  • 3 eri värvi taksi ja 8 taksikutsikat
  • 2 brüsseli grifooni
  • 1 tiibeti spanjel 
  • 2 spitsi 
  • 1 yorkshire'i terjer 3 kutsikaga
  • 1 ahvpinšer
  • 1 bolonka, 
  • 2 puudli-spanjeli mixi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles