Hea teada: taimed, mida su kass ohtu kartmata süüa võib

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Foto: Stefan Reisberger/PantherMedia / Stefan Reisberger / Scanpix

Suur suvi on saabumas ning aedades ja aknalaudadel löövad õitsele erinevad taimed. Iga kassiomanik peab aga arvestama kasside sooviga vahel rohelist näksida ning tegema kindlaks, et tema neljajalgne sõber ei söö midagi ohtlikku.

Loomulikult tundub lihtne ja loogiline suunduda mõnda aianduspoodi ja valida aknalaua jaoks välja esimene ettejuhtuv lill, mis silmailu pakub. Kassidel on aga vajadus aeg-ajalt taimi süüa ning kuigi üldjuhul eelistavad nad kõige tavalisemat muru, ei saa olla kindel, et nende teele ei jää ebasobiv rohelus. 

Seetõttu tee enne ostmist kindlaks, et valid taime, mis su neljajalgsele sõbrale mürgine ei ole. Toomegi siinkohal välja mõned aia- ja potitaimed, mida sa rahuliku südamega kasvatada võid — kui su kass neid sööma juhtub, ei tee see talle mingisugust kahju.

  • Begoonia - imekaunid begooniad sobivad kodu kaunistamiseks suurepäraselt ning pakuvad pikka silmailu. 
  • Palderjan - siinkohal pole täpsustamist tegelikult vajagi, sest kassid jumaldavad palderjani. Noored taimed tuleks siiski kassi haardeulatusest väljas hoida, muidu ei pruugi need ellu jääda.
  • Kassimuru - kassimuru seemneid saab osta loomapoodidest ja seda on lihtne potis kasvatada. Kassimuru on kasulik loomade seedetraktile ning sisaldab ka vitamiine, rahuldades kassi rohttaimevajaduse täielikult.
  • Kolumnea - seda dekoratiivset ripplille nimetatakse inglise keeles kuldkalataimeks, sest selle erkoranžid õied meenutavad justnimelt neid kalakesi. Meie kliimas sobib kolumnea pigem toas kasvatamiseks, sest vajab soojust.
  • Maitsetaimed - miks mitte luua maitsetaimede aiake, mis sobib nii sulle kui sinu kassile?  Maitsetaimed näevad pottides ilusad välja ning nende hulgast on kassidele mõeldes parimaks valikuks basiilik, piparmünt, till, petersell, estragon ja salvei.
  • Erinevad lilled - kõige lihtsam viis aeda ja tuppa silmailu tuua on kasvatada lilli. Kuigi paljud lilleliigid on kassidele mürgised, võid ilma suurema mureta istutada roose, lavendlit, päevalilli, peiulilli, mungalilli, lõvilõugu ja kannikesi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles