Hea teada: miks kassidel peale millegi nuusutamist suu lahti vajub

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JAN H?KAN DAHLSTR?M/Bildhuset Scanpix

Kassiomanikuna oled sa kindlasti vähemalt korra näinud, kuidas su neljajalgne sõber midagi nuusutab ja siis lahtivajunud suu ja tühja pilguga kaugusesse vaatama jääb. Miks kassid seda teevad?

Mõned kassid näevad seda tehes välja šokeeritud, teiste ilme väljendab aga rohkem vastikustunnet. Tuleb välja, et teadusel on sellisele käitumisele selgitus olemas.

Nii kodukassidel, teistel suurematel kaslastel kui ka näiteks hobustel ja madudel on suulaes imepisike sigarikujuline organ, mida kutsutakse Jacobsoni elundiks. Tegu on lisahaistmiselundiga ning kui kass oma suud lahti hoiab, loob see võimaluse nuusutatavast asjast tugevam lõhn saada. 

Sellist käitumist nimetatakse Flehmeni reaktsiooniks ning kõige tõenäolisemalt teeb su kass totrat nägu seetõttu, et õhus hõljuvad teise kassi feromoonid, sest too müstiline mööduja on oma territooriumi märgistanud. Teadlased arvavad, et Flehmeni reaktsiooni abil saavad kassid teha kindlaks teise kassi soo ning ka selle, kas too on kastreeritud või steriliseeritud. 

Kui sul on kaks või enam kassi ja sa märkad neid tihti nägusid tegemas, võib see olla märk, et nad märgistavad üksteise võidu sinu teadmata oma territooriumi. Kasside ninad on inimeste omast palju tundlikumad ja leiavad varjatud lõhnakohad probleemideta üles. Kui sa kahtlustad, et märgistamine tõesti toimub, on kindlaim muretseda UV-lamp, mis kõik uriiniplekid kätte näitab. Seejärel ei jää üle muud, kui need spetsiaalsete puhastusvahenditega üle küürida, et edasist sirtsutamist vältida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles