Värvikirevad tiivulised elutoas: kas liblikas sobib lemmikloomaks? (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Julia Loginova / Butterfly Garden

Eelmisel nädalal sattus sotsiaalmeedias pahameeletormi alla postitus, milles lubati välja loosida lillekimp koos elusa liblikaga. Kuigi liblikate pidamine lemmikloomana võib esmapilgul panna kulmu kergitama, ei pea värviliste tiivuliste müüja seda teistsuguseks koera, kassi või muu looma omamisest.

Liblikafarmide pidamine on maailmas laialt levinud ning selle tarbeks müüakse lausa stardipakke, milles liblikamunad ja insektaarium koos kasvatamise ja hooldamise juhendiga. Selline liblikakasvandus annab võimaluse oma silmaga näha, kuidas röövikust saab nukk, millest lõpuks ilmub välja kirevavärviline liblikas.

Eestis liblikate müümisega tegeleva Butterfly Gardeni omanik Julia Loginova leiab, et liblikas ei erine koduloomana kaladest, papagoidest, madudest ja teistest eksootilistest loomadest. «Kõik need loomad peaksid elama looduses, aga neid müüakse,» nentis Loginova. «Kui inimene teab, kuidas liblika eest hoolitseda, ei erine liblika elu korteris elust looduses ning on ilma vaenlaste olemasoluta isegi ohutum.»

Loginova sõnul tuli liblikaloosi halb tagasiside inimeste teadmatusest, sest postituses polnud eraldi välja toodud, et liblikad on mõeldud koduloomadeks. «Meil on väga kahju kuulda halbu sõnu, sest inimesed ei tea, kuidas liblikaid müüakse. Kõik liblika ostnud kliendid saavad kaasa põhjalikud juhised, kuidas putuka eest hästi hoolt kanda,» kinnitas Loginova.

Päris nii siiski ei ole, et ostad kauni lillekimbu, millel istub vagusi eksootiline liblikas. Nii lilled kui ka liblikas on õhuaukudega karbis, mis tuleks avada alles liblikale ohutus ruumis, kus ta vabalt lennata saab. Ei tasu ka karta, et liblikas ööd ja päevad ringi laperdab — energia säästmise eesmärgil on tõenäolisem, et sinu uus tiivuline sõber jalutab mööda seinu ja kardinaid ning ööseks on ta kindlam panna õhuaukude ja põhjaks oleva niiske marlilapiga karpi. 

Loginova sõnul võivad liblikad karbis küll pikka aega elada, ent isiklikult ta seda ei poolda ning seetõttu toimub ka liblikate transport vaid käest-kätte, mitte postiga. «Ma loodan, et inimesed mõistavad, et liblikad on ilusad koduloomad ja me ei tee neile tahtlikult kahju,» ütles Loginova ja lisas, et kõik nende liblikad on dokumentidega ja nende müük on legaalne. Kui dokumendid ja luba on olemas, siis loomakaitseseadus müüki ja pidamist ei keela.

Asjasse ei suhtu hästi aga Eesti Loomakaitse Selts, mille esindaja sõnul on vaatamata liblikamüügi legaalsusele siiski tegu nende jaoks sobimatu käitumisviisiga. «Eesti Loomakaitse Selts ei pea õigeks müüa dekoratiivsel eesmärgil lilli koos elusate liblikatega,» sõnas ELS-i kommunikatsioonijuht Eliisa Metsoja. «Selline tegevus kuulub meelelahutuse alla - elusolendite esitlemine või müümine meelelahutuse eesmärgil ei ole eetiline. Liblikad ei ole ka lemmikloomad, nad ei kuulu tuppa.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles