Hea teada: miks kassid sulle vannituppa järele tulevad

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Armin Burkhardt/PantherMedia / Armin Burkhardt / Scanpix

Kassid on ühed müstilised loomad ning paljud nende käitumismaneerid panevad inimesed kukalt kratsima. Üheks selliseks nähtuseks on kasside huvi oma omanikule vannituppa järgneda.

Kui ei aita muu, aitavad teadlased ning seetõttu kutsus veebileht Inverse müsteeriumi lahendamiseks appi kassispetsialisti ja bioloogi. Inimestele, kes vannitoafännidest kassidega kokku puutunud ei ole, on nähtust raske selgitada. Välja näeb see aga enam-vähem nii: sa lähed tualetti, su kass järgneb sulle ning vaatab siis tõelise pühendumusega, kuidas sa oma asjatoimetamisi teed. Kui kass aga ukse taha jätta, hakkab ta seda kraapima ja lärmi lööma, kuni sa alla annad ja ta enda juurde lubad või ise välja tuled.

«Mul on kaks kassi ja kui ma vannitoaust praokile ei jäta, hakkab üks neist ulguma, nagu oleks suremas,» rääkis kassiomanik Phoebe Seiders. «Teine üritab mind vist sellest õudsest kohast välja aidata ja hakkab vastu ust hüppama. Kui ma aga ukse lahti jätan, tulevad nad mõlemad sisse ja istuvad vanniservale mind vaatama.»

Internetist võib leida arvukalt sarnaseid näiteid, ent mitte tõestatud põhjendust, millest selline käitumine siiski tuleb. Californias asuva Davise ülikooli veterinaarprofessori ja kassiuurija Mikel Delgado sõnul pole ka teadusel sajaprotsendilist õiget vastust, ent selle eest on nad välja mõelnud erinevaid võimalikke variante.

«Kasside himul oma inimesele vannituppa järgneda võib olla mitmeid põhjuseid,» sõnas Delgado. «Paljudel juhtudel on seal nende liivakast, mis on tuttava lõhnaga ja teeb kogu ruumi ligitõmbavamaks. Lisaks sellele võivad nad loota, et tualetti kasutades pöörame me neile rohkem tähelepanu — tänapäeva inimestel on pidevalt midagi teha ja vaadata, ent üldjuhul käiakse vetsus siiski oma hädasid leevendamas, mitte ekraane põrnitsemas.»

Selle väitega nõustus ka metsloomabioloog Imogene Cancellare. «Paljud kassid ronivad tualetti kasutava inimese sülle,» ütles Cancellare. «See on mõnusalt soe ja tuttava lõhnaga koht ning võimaldab neil olla universumi keskpunkt, sest inimestel ei jää üle muud, kui nendega tegeleda.»

Cancellare lisas, et metsikud kassid on erakliku eluviisiga ning seetõttu on kodukasside huvi oma peremehega koos tualetti minna üpriski seletamatu. Tõenäoliselt pole aga suurem osa kassiomanikest oma neljajalgse sõbraga tualeti jagamise vastu ning kui su lemmik end mõnusalt kraanikaussi lesima sätib, saab sellest tõeliselt humoorika mälestuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles