Mustamäel mürgituse saanud koer sõi sisse antifriisi (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Adam Wasilewski/PantherMedia / Adam Wasilewski / Scanpix

Tallinlasi on viimasel ajal vaevanud mure oma koerte turvalisuse pärast. Veebruari lõpus jäi raskelt haigeks koer, kes sõi tänavalt leitud kahtlast söödapala ning eile avastati ühe Mustamäe kortermaja juurest kauss saiatükkidega, kuhu oli segatud suur kogus rotimürki.

Lääne-Harju ennetus- ja menetlustalituse juht Erkko Piirimägi kinnitas, et sel esmaspäeval laekus Lääne-Harju politseijaoskonda avaldus 22. veebruari aset leidnud vahejuhtumi kohta Tallinnas Linnu tee bussipeatuse juures. Avaldaja sõnul on võimalik, et koer sõi lumest midagi, mille osas koeraomanik kahtlustab mürgitust. Koer sai meditsiinilist abi ning omanik pöördus korduvalt loomaarsti juurde.

«Kui on alust arvata, et keegi on tahtlikult looma mürgitanud, siis saab politsei alustada menetluse looma julma kohtlemist käsitleva paragrahvi alusel,» sõnas Piirimägi. «Politsei saab juhtunu asjaolusid kontrollida vaid siis, kui meieni laekub teade mürgitamisest. Teavitada tuleks alati võimalikult kiiresti, kuna tõendite hilisem kogumine on väga keeruline.»

Piirimägi nentis, et juhtumeid, kus on tuvastatud, et keegi tahtlikult ja teadlikult teiste inimeste lemmikloomi mürgitab, tuleb ette siiski harva. Samas on loomaomanike mure igati mõistetav: «Siinkohal tuletan loomaomanikele meelde, et lemmikloomaga jalutamas käies peab loomaomanik hoidma silmad-kõrvad lahti ning tegema ka endast kõik oleneva, et loom ohtu ei satuks,» toonitas Priimägi.

«Märgates maas kahtlase väljanägemise või ebaharilikuga värvusega toidujääke või muud taolist, tasuks kindlasti koeral mitte lasta seda süüa. Võimalusel võiks sellise kahtlase (jääk-)produkti tänavalt ära korjata ning prügikasti visata, et säästa ka teiste inimeste lemmikloomi. Samuti võib abiks olla suukorvi kasutamine,» lisas ta.

Teateid tuleb mitmest piirkonnast

Ainuüksi kahtlusest, et keegi koerale mürki söötnud on ei piisa, sest avalduse sisse andmiseks on vaja ka loomaarsti poolt tehtud uuringute kinnitust ja tulemusi. Sotsiaalmeediakanali SOS loomaabi info andmetel on veebruari- ja märtsikuus 6-7 korral teatatud maha laotatud kahtlastest toidupaladest ning loomaarstidelt on kinnituse saanud kolm mürgitamisjuhtumit — kaks Mustamäel ja üks Õismäel. 

PetCity Tallinna loomakliiniku peaarsti Heli Säre sõnul on 22. veebruaril mürgitatud koera neerude funktsioon küll veidi paranenud, ent praegu on siiski liiga vara öelda, kas need taastuvad täielikult. «Koer toodi loomakliinikusse ägeda neerupuudulikkusega, mis oli tekkinud arvatava mürgisöömise tagajärjel,» sõnas Säre. «Kliinikus sai ta intensiivravi, 16 erinevat ravimit ja tema neerust võeti koeproov, mis kinnitas, et mürgiks oli etüleenglükool, mida leidub antifriisis.»

Säre tahab kõigile loomaomanikele südamele panna, et loomakliinikusse tuleb pöörduda kohe, kui nende neljajalgne sõber midagi kahtlast sööb. Lisaks sellele tuleks lemmikloomadega käia regulaarses tervisekontrollis — see aitab veterinaaridel välistada, et mürgi asemel põhjustab loomale piina mõni kaasasündinud neeruhaigus.

Sarimürgitajat ei kahtlustata

«Kindlasti ei ole Tallinnas toimumas massimürgitusi,» leidis Säre. «Viimase aasta jooksul on PetCity kliinikusse toodud kolm patsienti, kelle puhul on kinnitatud etüleenglükoolimürgitust.» Särega sama meelt on ka veebikonstaabel Maarja Punak, kes kinnitas, et eile leiti küll Mustamäelt rotimürki täis taldrik, ent viimaste nädalate jooksul on politseid teavitatud vaid ühest mürgitusjuhtumist ja seda neerupuudulikkusega koera näol.

«Seega hetkel puudub meil alus arvata, et keegi Tallinnas pahatahtlikult lemmikloomade sarimürgitamisega tegeleb,» kirjutas Punak Facebookis. «Kui lemmiklooma omanik tuvastab, et tema hoolealusel on tekkinud tervisehäired ning need on põhjendatult seostatavad tahtliku mürgitamisega, siis tuleb kindlasti politseisse pöörduda. Kui inimesed märkavad avalikus ruumis kahtlaseid asjaolusid ja/või ohtlikke aineid, tuleb operatiivselt teavitada häirekeskust hädaabinumbril 112. Nii saame me ohu kõrvaldada ning vajadusel tõendeid koguma asuda.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles