Video: vaata, kuidas haige hambaga isalõvi kompuutertomograafias käis

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Grahm S. Jones / Columbus Zoo an/Caters News Agency/Scanpix

USA-s asuv Columbuse loomaaed jagas hiljuti videot isalõvi Tomost, kes oma haige hamba tõttu kompuutertomograafiasse minema pidi. Videost on näha, kuidas lõvi hoolikalt paika sätitakse ja siis masinasse lükatakse, et tema igemetest pilti teha.

14-aastane Aafrika lõvi Tomo kannatas igemehaiguse käes ning seetõttu tuli üks tema hammastest eemaldada. Et haiguse levikust aga selgemat pilti saada, pidid loomaaia veterinaarid looma uuringule viima. 

«Ige, millest hammas eemaldati, ei näidanud paranemise märke ning me muretsesime, et haigus oli tema suus levima hakanud,» sõnas veterinaar Randy Junge. Ilma kompuutertomograafiata ei oleks arstid Tomo suud piisavalt detailselt kontrollida.

Suure isalõvi kompuutertomograafi sisse saamine ei ole aga kerge töö. Junge'i sõnul on tomograaf mõeldud inimestele ning ei kannata rohkem kui 230-kiloseid patsiente. 204 kilo kaaluv Tomo lükkas masina üpriski piiri peale, ent sellegipoolest õnnestus veterinaaridel lõvi suust hea ülevaade saada.

Teine katsumus oli Tomo paigutamine. «Inimesele saad sa lihtsalt öelda, kuidas ta oma keha asetama peab ja millal vaikselt hingata tuleb, ent seda ei saa teha suure, teadvusetu lõviga,» ütles Junge. «Tomo paika sättimisega oli meil tükk tegemist, ent lõpuks saime me temast ideaalse pildi.»

Veterinaarid kinnitasid, et Tomo haigus ei olnud igemest mujale levima hakanud ning nüüd ootab lõvi ees kahekuune ravimikuur, mis ta taas terveks tegema peaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles