Mida koerad «näevad», kui lõhna tunnevad?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kui päästekoer peab üles leidma kadunud lapse, antakse talle tavaliselt nuuskimiseks lapse riietusese. Aga kuidas see lõhn «välja näeb», mis koera liikuma paneb?

Ajakirjas Journal of Comparative Psychology avaldatud uuring aitab heita valgust koerte mõttemaailma. Teadlased viisid 48 koera peal läbi katse – pooled koertest olid läbinud spetsiaalse pääste- või otsikoera koolituse.

Laboritingimustes peitsid nad koera lemmikasja mööda maad libistades ära, samal ajal kui koer ootas teises ruumis. Seejäre tõi teine laboritöötaja koera ruumi, osutas kohale, kust lõhnarada algas ning andis otsikäskluse. Ühes katses leidis koer kas oma lemmiklelu või üllatusena mingi teise asja. Paljud koerad, kes said «üllatuse» osaliseks, aga jätkasid otsimist, kuni leidsid mänguasja. See viitab, et neil on peas kujutluspilt asjast, mida nad otsivad.

Testis läks võrdselt hästi nii kodustel kui ka treenitud koertel, mis näitab, et treeningud ei pruugi ilmtingimata koerte tulemusi parandada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles