Teadlaste sõnul aitavad lemmikloomad kaasa vaimsele heaolule

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Michiko Tierney/PantherMedia / Michiko Tierney/Scanpix

Manchesteri, Southamptoni ja Liverpooli ülikoolide akadeemikud viisid hiljuti läbi ühenduuringu, millest selgus, et lemmikloomad aitavad parandada oma omanike vaimset tervist. 

Uuringu jaoks töötasid teadlased läbi üheksa andmebaasi ning rohkem kui 8000 erinevat artiklit, millest valisid sobivaimatena välja 17. Uuringu tulemused avaldati teadusväljaandes BMC Psychiatry ning selles analüüsiti artikleid, mis käsitlesid lemmikloomade mõju oma omanike vaimse tervise probleemidele. 

Lõplikku nimistusse jäänud artiklite põhjal järeldasid uurijad, et lemmikloomad aitasid oma omanikel negatiivsete emotsioonidega paremini toime tulla ning mõjusid stressimaandajatena. Samuti vähendas looma kohalolu üksindustunnet.

Aktiivsemat tegelemist vajavad lemmikuid, kasse ja koeri, täheldati motivatsiooniallikatena ning see kehtis eriti viimaste kohta — koerad vajavad teadagi regulaarseid jalutuskäike ning innustavad seega oma peremehi kodust välja minema ja teiste koeraomanikega sotsialiseeruma. 

Manchesteri ülikooli teadlane Kelly Rushton leidis, et lemmikloomad tuleks vaimse tervise probleemidega maadlevate inimeste ravisse kaasata. «Me leiame, et looma omamine mängib vaimse tervise parandamisel suurt rolli,» kinnitas Rushton. Ta lisas aga, et teema kohta tuleb kindlasti teha ulatuslikumaid uuringuid, et saada teada, kui suurel määral lemmikud oma omanikke siiski mõjutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles