Miks on koertel ja kassidel komme süüa rohtu?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tanja Esser/PantherMedia / Tanja Esser/Scanpix

Olgu selleks tavaline muru või potipuhmas elutoa nurgas — kindlasti on pea iga koera- või kassiomanik näinud, kuidas tema lemmik rohttaimedega maiustab ning vahest söödu taas välja oksendab. Miks nad seda aga teevad?

Davises asuva California Ülikooli teadlased üritasid selgeks teha, miks meie neljajalgsetel sõpradel selline harjumus on. Esmalt saatsid nad 25 veterinaariks õppivale ja koera omavale tudengile küsimustikud nende lemmikute rohusöömisharjumuste kohta. Kõik vastajad kinnitasid, et nende koerad sõid rohtu ning ei näidanud enne selle tegemist mingeid haigusmärke. Kaheksa protsendi sõnul oksendasid nende koerad pärast söömise lõpetamist. 

Samad teadlased küsitlesid ka 47 koeraomanikku, kes oma lemmikud ülikooli loomakliinikusse tõid. 79 protsenti vastanutest ütlesid, et nägid oma koeri rohtu söömas, ent pärast seda oksendasid vaid kuue vastanu koerad. Seejärel tehti uuring avalikuks ning lõplikust, 1571 vastusest selgus, et 68 protsenti koertest sõi rohtu igapäevaselt või -nädalaselt ning 22 protsenti neist oksendas. 

«Vastupidiselt levinud arvamusele, et rohu söömine on seotud oksendamise või muude haigusnähtudega, selgus meie uuringust, et rohu söömine on koerte puhul tavaline nähtus ning nad ei oksenda pärast seda regulaarselt,» kirjutas teadusväljaandes Applied Animal Behavior Science ilmunud uuringu üks autoritest Benjamin Hart. «Oksendamine paistab olevat juhuslik, mitte rohu söömise tagajärg.»

Sama selgus ka siis, kui teadlaste meeskond analüüsis kasside käitumist — see on tavaline teguviis, mis ei ole seotud halva enesetunde, oksendamissoovi või mõne haigusega. Nagu koeradki, ei oksenda suurem osa kasse peale rohu söömist. Teooriad, miks loomad siiski rohu kallale lähevad, varieeruvad soovist puhastada organismi vitamiinipuuduseni.

Sellegipoolest panevad veterinaarid loomaomanikele südametele, et nad oma lemmikute käitumist ja tervist jälgiksid. Põllumajanduses ja aianduses kasutatavad pestitsiidid ja väetised on loomadele mürgised ning võivad nende organismi sattudes palju kahju teha. Kui sa avastad, et sinu neljajalgne sõber tunneb end pärast rohu söömist halvasti, pöördu kindlasti loomaarsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles