Eesti loomakaitsjad asuvad koos põhjanaabritega võitlema uue loomakaitseseaduse vastu (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/AFP/Scanpix

Uus Soome loomakaitseseadus halvendab oluliselt põllumajandusloomade olukorda. Seetõttu on loomade huvide ja õiguste eest seisev MTÜ Loomus otsustanud toetada Soome loomakaitsjate järjepidevat võitlust.

Sel reedel, 16. veebruaril kell 15, kogunevad loomakaitsjad Tallinna Soome saatkonna ette, et viia seal läbi rahumeelne meeleavaldus.

Pea kümme aastat kestnud seaduslik protsess oli esialgu lootustandev, kuid nii valitsuse vahetuse tõttu kui ka loomatööstuse survel on toimunud taandareng ning uue seaduse tõttu loomade heaolu mitte ei parane, vaid halveneb. Alguses lubati seaduse muutmisel lähtuda loomade liigiomastest vajadustest, kuid uue seaduse järgi ei pea loomadel isegi pidevalt joogivesi ees olema. Jätkub ka näiteks lehmade kaelakinnituse kasutamine, mis on keelatud juba Rootsis, Soomes ja Taanis.

Uus loomakaitseseadus on märkimisväärne poliitiline sündmus mitte ainult Soome, vaid ka kogu Euroopa jaoks. Poliitikakujundajad üle Euroopa jälgivad hoolikalt Põhjamaade seadusandlust, sest need riigid on olnud oma progressiivse arenguga teistele eeskujuks. Soome võiks olla loomakaitse ja loomaõigusluse vallas teejuht ka teistele riikidele.

MTÜ Loomus tegeleb loomade huvide ja õiguste kaitsega ning loomade huvide esindamisega ühiskondlikes aruteludes. Loomus seisab eelkõige nende loomade eest, keda kasutatakse põllumajanduses, loomkatseteks, meelelahutustööstuses ja karusnahkade tootmiseks. Loomus kuulub rahvusvahelistesse liitudesse Fur Free Alliance, Eurogroup for Animals ja ENDCAP.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles