Spetsialist õpetab: kuidas end ründava koera eest kaitsta (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / emmanuelle bonzami / Scanpix

Koera peetakse küll inimese parimaks sõbraks, ent mitte kõik neist ei tule meie juurde saba liputades, vaid agressiivselt ja eesmärgiga rünnata. Seda, kuidas käituda koerarünnaku korral, õpetab Sisekaitseakadeemia teenistuskoerte koolituskeskuse juht, politseimajor Jüri Pajusoo.

Ühtset ja sada protsenti toimivat lahendust koerarünnaku vältimiseks või sellega edukalt toimetulemiseks ei ole. Kõik koerad on erinevad, nende kogemused eelnevatest kohtumistest inimestega on samuti erinevad ning seetõttu ka raskesti ennustatavad.

Palju on aga abi koera kehakeele ja miimika tundmisest. Nii on võimalik välja lugeda küllaltki palju informatsiooni koera kavatsustest ja meeleolust ellest, kas tema kontakt inimesega on sõbralik-mänguline või on tegemist koerale stressi ja/või hirmu tekitava olukorraga, mille lahendamisel ta võib käituda agressiivselt.  

Üheks kindlamaks abinõuks mitte sattuda koera rünnaku alla on vältida kohtumist lahtiselt liikuva koeraga. Kui märkad lähenevat koera, kellega sinu teed võivad ristuda, muuda rahulikult suunda ja püüa hoiduda koeraga kohtumisest. Kui koer liigub ikkagi kindlalt sinu suunas ja kohtumist vältida pole võimalik, jää rahulikult paigale. Ära osuta lähenevale koerale liigset tähelepanu. Lase tal ennast nuusutada – koer võib pärast seda kaotada sinu vastu huvi. Väldi silmsidet. Kindlasti ei tohi koera provotseerida ja käituda ähvardavalt — karjuda, tõsta käsi üles, vehkida kätega või käes olevate esemetega. Samuti püüa vältida hirmu väljanäitamist ning ära põgene koera eest joostes, sest koer näeb sind saagina, mida tuleb rünnata.

Väledatest jalgadest ei pruugi kasu olla

Kui koer ikkagi otsustab sind rünnata, siis kiire põgenemine on edukas vaid juhul, kui jõuad ohutusse kohta enne, kui koer sinuni jõuab. Põgenemiseks sobivad kohad on hooned, transpordivahendid ja puu või suurem kivi, mille otsa ronida. Ründava koera hoogu saab maha võtta ka põgenedes vette, kuhu koer tõenäoliselt ei järgne või pidurdub ta ründehoog ning ründamine on talle seal ebamugav.

Kui oled kraavi läheduses, mine teisele poole kraavi. Samuti võib koera ründehoogu pidurdada tihedasse võssa minek. Võimalusel jäta koera ja enda vahele mingi ese või objekt — pink, prügikast, känd, puu. Koera takistamiseks sobib ka liiva ja mulla viskamine koerale näkku ning veega pritsimine, kui oled näiteks tegemas tervisejooksu ja sul on kaasas veepudel.

Ründava koera tähelepanu kõrvalejuhtimiseks võib koerale visata ka mõne riideeseme, näiteks mütsi, kinda, enda seljast jope või koti, või mõne maast haaratud eseme — kivi, puuoksa. Kui koeral on valida liikuv ese või seisev inimene võib ta eelistada liikuvat eset, mis mõjub talle kinni püüdmist vääriva saagina. Nii võib ründehoo mahavõtmine ja tähelepanu kõrvalejuhtimine osutuda edukaks ja koer võib loobuda rünnakust või ei ole tema rünnak enam nii jõuline.

Kui inimese eelnev käitumine ei ole osutunud edukaks ja koer jätkab rünnakut, siis piisava enesekindluse olemasolul võib üritada koera vastu rünnata maast võetud kaika, kivi või kaasasolevate käepäraste vahenditega näiteks koti, kõndimiskepi või vihmavarjuga. Keskmist või väiksemakasvulist koera võib lüüa jala või põlvega. Pipragaasi olemasolul kasuta seda, püüa tabada koera koonu. Tema nina ja silmade limaskest on kõige tundlikumad ning pipragaasi mõju seal kõige kiirem ning tugevatoimelisem. Pihustada tuleks koera koonuga samalt tasapinnalt.

Koera lõugade vahel rabelemine ei aita

Kui koer hammustab, tuleb püüda hammustus suunata kaasasolevatele esemetele (kott, kaigas, vihmavari vms) ja kaitsta enimohustatuid kehaosi: reit, kubet, kõhtu, rindkere, kaela, nägu, pead. Kubet, kõhtu ja rindkeret võib kaitsta kaasaolevate esemetega või ristatud kätega. Viimasel juhul kaitseb ühe sirge käe rusikas kubet ja sama käe käsivars alakõhtu ning teise kõverdatud käe küünarnukk kaitseb kõhtu, käsivars kaitseb rindkeret ja rusikas kaela. Sõrmede kaitseks tuleks hoida käed rusikas.

Koera hammustamise korral ära suurenda selle mõju vastutõmbamise või rapsimisega. Kui koer on haardes, püüa suuremate vigastuste vältimiseks (tugev kuni eluohtlik verejooks, suure koekaoga haavad) mitte rabeleda ega kehaosa koera hambust ära tõmmata. Võimalusel löö koerale vaba käe rusikaga või sõrmenukkidega tugevasti koonu pihta, torka pöial jõuliselt silma või kõrva. Pea meeles, et löögid rindkeresse või pähe ei too tulemusi vaid võivad koera rünnakuid hoopis intensiivistada. Proovida võib ka koera kõrist pigistada või puua teda kaelarihmast/ketist. Ka võib katsuda haarata inimesest kaugemal oleva esijäseme üle koera turja ning seda järsult ja tugevalt rindkerest eemale tõmmata.

Keskmist ja väiksemakasvulist koera võib proovida haarata kaelast, turjast või esijäsemest ja visata ta eemale või vastu mingit eset või objekti. Kui inimene kukub koera rünnaku tagajärjel pikali, tuleb koer võimaluse korral saada oma keha alla, surudes teda lisaks käte ja põlvedega. Kui koer jääb inimese peale siis tõenäoliselt rünnak jätkub.

Kui läheduses on inimesi, siis hüüa kindlasti appi. Appitulnu ei tohi koera jõuga lahti rebida, vaid peaks tõstma koera tagumisi jalgupidi või sabast üles õhku. Appitulnul on kahjuks oht saada hammustada, selle vältimiseks püüa koer visata eemale. Äärmisel juhul, kui on ohus elu või raske kehavigastuse oht, on koera ründe peatamiseks lubatud kasutada ka külm- ja tulirelva. Seda vaid juhul, kui niiviisi ei seata ohtu muud kaalukat hüve.

Sinu koer ei pruugi end ise päästa suuta

Kui satute koera rünnaku alla koos oma koeraga, on juhised rünnakuhoo mahavõtmiseks ja tähelepanu kõrvalejuhtimiseks samad. Kui konflikt võõra koeraga tundub vältimatu, võtke oma koer enda kõrvale, väike koer näiteks sülle, ja lootke, et see manööver säästab nii teid kui ka teie koera ründest.

Soovitusse oma koer lahti lasta ja loota, et ta kiirelt põgenedes ennast päästab, tuleb suhtuda kahetiselt. Teie koer võib pääseda, kuid kui teise koera rünnak tabab teda siiski ja teist kaugel, ei saa te enam kuidagi oma koera abistada ega päästa. Sellisel juhul võivad tagajärjed olla rasked ja lõppeda teie koera surmaga.

Kui rünne on toimunud ja koerad purelevad, siis parim moodus nende lahutamiseks on see, kui koerte omanikud võtavad oma koertel tagajalgadest või sabast ja tõstavad üles õhku. Hammustada saamise oht on mõlemal omanikul. Võib proovida ka vee viskamist koertele pähe. Kui võõral ründaval koeral omanikku ei ole, tuleks ründavat koera lüüa käepäraste vahenditega või olemasolul kasutada pipragaasi. Kui see ei aita, siis tõsta tagajalgadest või sabast ning riskida saada hammustada, kuid päästa oma koera elu. 

Peale koera rünnakut tuleb kindlasti minna arsti juurde, kuna hammustus-, rebimis- ja muljumishaavad on saastunud, vigastatud koed vähese elujõuga ning paranemine ilma arstiabita on pikk ja vaevaline. Samuti tuleks pöörduda politseisse, et rünne fikseerida ning koera omanik leida ja vastutusele võtta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles