Miks on kassidel komme käppadega «sõtkuda»?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Ewald Fröch / Scanpix

Tõenäoliselt on iga kassiomanik näinud seda, kuidas tema kiisu aeglaselt ja järjepidevalt oma esikäppadega mõnda pehmet pinda «sõtkub». Olgu selleks siis diivan, mõni padi või peremehe keha — kassid paistavad mudimist ülima tõsidusega võtvat.

Kasside sõtkumise üks põhjus ulatub aega, mil nad olid veel pisikesed emast sõltuvad kassipojad. Kiisupoja esimeseks toiduks on emapiim ning et seda paremini kätte saada, kasutavad nad sedasama sõtkumistehnikat. See paneb piima paremini voolama ning võimaldab kassipojal kiirelt eluks vajalik toit kätte saada. 

Imetamisega kaasnevad sõtkumisliigutused tulevad automaatselt ning kuna see toob endaga kaasa auhinna emapiima näol, jääb sõtkumine kassipojale meelde ning ta kasutab seda ka tulevikus, lootes vastutasuks midagi head saada.  

Kuna sõtkumine toimub eelkõige siis, kui kass tunneb end hästi, võib seda tõlgendada kui tema sisemise kassipoja ilmumist. Kui kiisu tegutsemist tähelepanelikult jälgida, saab näha, et koos tema tuju langemisega kaob ka sõtkumishimu.

Lisaks emotsionaalsele heaolutundele kasutavad kassid sõtkumist ka oma territooriumi märgistamiseks. Kasside käpapadjanditel on lõhnanäärmed ning iga kassi lõhn on erinev. Kui inimeste jaoks võivad kõik kassid ühtmoodi lõhnata, siis kassid ise ning ka teised koduloomad suudavad neil kergelt vahet teha.

See lõhn on näitab, kus kass käinud on ning millised kohad ja asjad ta enda omadeks on tunnistanud. Kui su kass oma lemmikkoha välja on valinud ning soovib piirid paika seada, hakkabki ta seal sõtkuma ning halvemal juhul ka küünistama, et oma võimu näidata.

Seega võid kindel olla, et kui su kass sind sõtkuma tuleb, oled sa tema jaoks eriline. Järgmisel korral, kui su neljajalgne sõber end sinu süles kerra sätib, tead, et nii näitab ta maailmale, et nüüd kuulud sa vaid talle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles