Hea teada: su kass ei nurru sind nähes teps mitte rõõmust

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Iga kassiomanik teab seda tunnet: nurruv kass hõõrub end su vastu, sul on mõnus olla, sest vähemalt tema armastab sind. Aga tasub teada: kassid ei nurru mitte ainult heameelest.

Tõsi, kassid nurruvad ka siis, kui nad on lõõgastunud ja sõbralikud, aga nad võivad nurruda ka siis, kui nad on näljas, stressis või neil miski valutab. «Kassi käitumine sõltub ajaloost, kontekstist ja eeldustest,» ütleb kassiekspert Tony Buffington Ohio osariigi ülikoolist väljaandes Reader's Digest. «Seega on naiivne arvata, et kassid nurruvad vaid ühel põhjusel - see oleks sama, mis arvata, et inimesed naeravad vaid ühel põhjusel.» Mõni naeruhirnatus võib olla reaktsiooniks huumorile, teine kord aga itsitad sa närvilisuse tõttu - nii on ka kasside nurrumise põhjuseid võimalik erinevalt interpreteerida.

Emased kassid juhatavad nurrumisega oma pimedaid ja kurte poegasid söögi ja soojuse poole. Veterinaarid usuvad, et kassipojad nurruvad vastuseks, et näidata: meiega on kõik korras.

Nurrumine vabastab ka heaoluhormoone endorfiine ning eksperdid usuvad, et kassid kasutavad nurrumisest tekkivad vibratsioone, et end rahustada. See võib tähendada nii mõnusat äraolemist oma perenaisega, aga ka närvide rahustamist või oma valu ravimist. Uuringud on näidanud, et kehavibratsioonid vahemikus 35-50 hertsi aitavad stimuleerida luuparanemist. Kasside nurrud varieeruvad 25 ja 150 hertsi vahel, mis võib tähendada, et kiisud hoiavad nõnda oma luustikku tugevana. See võib tunduda jaburana, aga isegi NASA astronaudid on kosmoses vibratsiooniteraapiat kasutanud, kuna kosmoses pole gravitatsiooni ja ei saa läbi viia luusõbralikke treeningharjutusi.

Nurrud, mis on aga kõrgemal sagedusel kui 150 hertsi, kannavad sootuks erinevat eesmärki - teadlased usuvad, et nõnda nõuavad kassid omanikelt süüa. Uuringud on näidanud, et neil juhtudel muutub nurrusagedus 220-520 hertsini - omanikul on nõnda märksa raskem kassi vajadusi ignoreerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles