Kättemaks on magus: kuus looma, kes inimeste vastu vimma pidasid (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Frans Lanting/picture alliance / Frans Lanting/Scanpix

Teadlased püüavad jätkuvalt välja selgitada, kas loomad on võimelised tundma tugevaid emotsioone nagu vimm ja viha. Paljud neist leiavad, et kuna loomadel on inimestega sarnaseid iseloomujooni, on ka kättemaksuiha neljajalgsete seas võimalik nähtus.

Möödunud aasta novembris tappis üks India elevant oma talitaja, kes teda halvasti kohtles. Elevandid pole aga ainsad, kes inimeste vastu vimma on pidanud. Siin on kuus looma, kes oma viha ja kättemaksuhimu kahejalgsete peal välja elasid.

Tiiger, kes otsis üles ja tappis teda tulistanud salaküti

Amuuri tiigreid peetakse üldjuhul suurimaks tiigri alamliigiks. Nende kaal ulatub üle 225 kilogrammi ning oma kolmemeetrise pikkusega on nad tõelised hiiglased. Nad on ka suurepärased hüppajad ja suudavad ilma suurema vaevata «lennata» seitsme meetri kõrgusele õhku.

Ilmselgelt on sellise kiskja pahandamine halb mõte ning selle õppetunni sai 1997. aastal väga karmil viisil kätte vene salakütt Vladimir Markov, kui ta Kaug-Idas üht tiigrit tulistas ja haavas. Markov jättis tiigri surema ja mõnitas looma veel sellega, et võttis kaasa tema poolt maha murtud saagi.

Tiiger aga jäi ellu ning leidis üles metsaonni, kus Markov peatus. Esmalt tungis loom tuppa, hävitas seal kõik Markovi lõhna kandvad esemed ja jäi siis ootama. Kui Markov lõpuks onni jõudis, hüppas tiiger talle kallale, tappis mehe ning pistis ta tagatipuks nahka. Seniajani on see ainuke teadaolev intsident, kus tiiger kindla inimese üles otsis ja ta ära sõi.

Koer, kes teda löönud mehe autot koos kaaslastega hävitama asus

2015. aastal saabus üks Hiinas Chongqingis elav mees koju ning leidis oma parkimiskohalt magava kodutu koera. Selle asemel, et kutsa lihtsalt minema ajada, hakkas ta looma jalgadega peksma, parkis seejärel oma auto ja suundus koju.

Peksa saanud koer tuli tagasi mitme kaaslasega ning nad asusid mehe auto kallal vandaalitsema, mõlkides masina külgi ja lõhkudes ära tahavaatepeeglid. Mees sai juhtunust teada seetõttu, et üks tema naabritest nägi koerte tegutsemist pealt.

Kaheksajalg, kes talle ebameeldiva naise pihta sülitas

Kaheksajalad on intelligentsed olevused, kes omavad suurepärast nägemist ning võimet asju ja inimesi mäletada. Nad oskavad ka vimma pidada ning võimaluse korral kätte maksta. Täpselt nii tegi kaheksajalg Truman, kes elas Bostonis asuvas New England Aquariumis.

Truman ei sallinud naist, kes akvaariumide juures vabatahtlikuna töötas ning iga kord, kui too talle lähenes, pritsis Truman teda veega. Peagi lahkus vabatahtlik kolledži tõttu töölt, ent naases mõne kuu pärast. Truman, kes vahepeal kordagi kedagi pritsinud ei olnud tegi seda taas koheselt, kui ta naist nägi.

Leopard, kes teda oksaga torganud pargivahti julmalt ründas

Keenias Lake Nakuru rahvuspargis hakkas üks leopard kohalike põllumeeste loomi maha murdma. Inimesed kartsid, et kiskja tuleb varsti järgi ka neile ning kutsusid kohale pargivahid, kes pidid looma teise kohta toimetama. Leopard saadi kätte, ent ta ei olnud oma uues asukohas nõus puurist lahkuma. Sealt edasi läksid asjad allamäge.

Üks pargivahtidest, Alexander Rono, võttis pika oksa ning torkas sellega ise autokabiinis olles leopardi, et too puurist väljuks. Leopard tegigi seda, ent lahkumise asemel tormas ta kabiini juurde ning asus läbi avatud akna Ronot ründama. Pargivaht ei suutnud akent piisavalt kiiresti sulgeda, leopard sai pool oma keha kabiini sisse ning hakkas Ronot oma küüniste ja hammastega rappima. 

Leopard oli suutnud end peaaegu tervenisti kabiini sisse pressida, ent Ronol õnnestus mõlemad jalad üles tõsta ning loom läbi akna taas välja suruda, mispeale kiskja alla andis ja põgenes. Rono enda sõnul oli tegu tõeliselt valusa õppetunniga.

Vihane kaamel, kes oma omaniku pea otsast ära hammustas

Kaamelid on loomad, kes ei unusta ning suudavad neid halvasti kohelnud inimesi meeles pidada. Kaameli kiusamine lõppeb seetõttu tõenäoliselt rünnakuga, millest eluga pääsemise võimalus on väike.

Just nii juhtus 2016. aastal ühe India mehega, kelle oma kaamel ta võikal moel tappis. Urjarami-nimeline mees võõrustas oma majas külalisi ning unustas oma kaameli seetõttu terveks päevaks kõrvetava päikese kätte.

Kui Urjaram öösel lõpuks kaamelit lahti siduma läks, haaras vihane loom tal lõugadega kaelast, tõstis ta õhku ning virutas seejärel vastu maad. Siis jätkas kaamel mehe kaela närimist seni, kuni see keha küljest lahti tuli.

Tiiger, kes oma kaaslase ja poja tapnud salaküti maha murdis

Indias Keralas läks raevuhoogu isatiiger, kelle paariline ja järeltulija salaküti poolt tapeti. Salakütt, kelle hüüdnimi oli Baby, tegeles ka metsas puskari ajamisega ning ühel retkel oma «tsehhi» juurde sattus ta peale ematiigrile ja tolle pojale. Baby lasi tiigrid maha, nülgis nad ja sõi loomade liha koos kaaslastega ära.

Kolm päeva hiljem läks seltskond taas metsa ning juhtus kokku tapetud tiigripoja isaga. Tiiger hüppas Babyle kallale, haavas teda raskelt ning tiris ta siis metsa, kus mees hiljem suri. Tiigrile salaküti surmamisest ei piisanud — ta pidas metsas järgmised kaks kuud vahti ja surmas kõik inimesed, kes talle ette juhtusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles