Tallinna loomaaia ninasarvik Kigoma tähistab kaheksandat sünnipäeva

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Inari Leiman / Tallinna loomaaed

Kolmapäeval, 7. veebruaril kell 14 algab Tallinna loomaaias ninasarvik Kigoma kaheksanda sünnipäeva tähistamine, mille puhul sarvikule ka torti pakutakse. Ninasarvik Kigoma vaateklaasile paksunahaliste majas on uudistamiseks välja pandud fotod tema lapsepõlvest ja kasvamisest sünnikodus Berliini loomaaias.

Kigoma ninamikule on nüüdseks kasvanud jäme ja tugev sarv, mille otsa on ta päris teravaks ihunud, kuid uute olukordade, lõhnade ja muutunud ümbruse suhtes on ta jätkuvalt umbusklik. Ta keeldub vahel õueaedikust sisse tulemast, kui haistab võõrast lõhna või pole tuttavad asjad kindlatel kohtadel. Ükskõik kui külm õues on! Ta seisab ukse vahel ja puhiseb.

Üllataval kombel aga harjus ara verega hiiglane graanuleid laiali viskava söödaautomaadiga küllaltki kiiresti. Ja kuigi ta söödagraanulite põrandale kukkumise krobina peale ka praegu kergelt võpatab, siis teab ta kohe, kuhu maitsvat mokatäit otsima minna.

Kigoma on juba ka mehetegusid teinud ning möödunud aasta suvel sai temast uhke issi vahvale ninasarvikuvarsale Kibetale.

Sünnipäeval võetakse jutuks ka tõsised teemad, sest salakütid tapavad looduses keskmiselt iga kaheksa tunni tagant ühe ninasarviku. Kui tapatöö sellise tempoga jätkub, ei pruugi meie lapselapsed ninasarvikuid loomulikus keskkonnas iialgi näha.

Loomaaiakülaliste abiga alustasime looduses elavate ninasarvikute kaitsetegevuse toetamist: 2016. aastal kogutud annetus (1030,40 eurot) on läinud sihtotstarbeliselt Keenias asuvale Ol Jogi kaitsealale. Keenias elab 85 protsenti Ida-Aafrika teravmokk-ninasarvikute populatsioonist. Samasse alamliiki kuuluvad ka Tallinna loomaaias elavad Kigoma, Kibibi ja Kibeta.

Sünnipäeval tehakse ka teatavaks, kui suur on 2017. aastal loomaaiakülaliste abiga kogutud toetussumma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles