Video: vaata, milline näeb välja Raplamaa kelgukoerte argipäev

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitry Feoktistov/Dmitry Feoktistov/TASS/Scanpix

Eile oli rahvusvaheline kelgukoerte päev ning sel puhul käisid Seitsmesed külas Raplamaal asuvas Huskypargis, kus kasvatatakse kelgukoeri. Vaata, millised tõud sobivad kõige paremini kelgukoerteks ning kuidas toimub vahva kelgusõit koertega.

Käre külm, tuisk ja lumi on kelgukoerte jaoks tõeline unelmate ilm ning seda eriti siis, kui võimalik on teha korralik jooksutiir.

Raplamaal asuva huskypargi omanikud, perekond Kaljulad, on tõelised kelgukoerte fännid ning lisaks koeraturismile käiakse oma koertega ka võistlemas. Kuna Eestis ei ole pikkadeks koerasõitudeks sobivaid maastikke ning pikki ja tühje treeningradasid, tegelevad siinsed kelgukoerad sprindisõitudega. Viimased kujutavad endast umbes viiekilomeetrisi ringe, kus koerad terve aja täiskiirusel tormavad.

Võistlusteks eelistavad koerajuhid eelkõige just Siberi huskysid, sest nad on kiired ja sportlikud. Igaüks koerajuhiks ei kõlba — esialgu tuleb juhtimine ise selgeks õppida ning kui kogenematu sõitja rohkem kui kuus koera saani ette rakendab, võib tal nende kontrollimisega raskeks minna.

Saanisõidu õnnestumises on tähtsaim roll rakendi kahel esimesel koeral ehk juhtkoertel. Need kutsad peavad olema julged ning võimelised kõrvalisi asju ignoreerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles