Õpetus kassiomanikele: kuidas kaklevaid kasse ohutult lahutada

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Andrea Kreinath / Scanpix

Kui sul on kodus mitu kassi, oled sa tõenäoliselt tuttav võitlusolukordadega. Enamjaolt võib tegu olla mängleva maadlusega, ent iga kassiomanik peaks oskama võlts- ja päriskaklusel vahet teha.

Kui kassid tõesti kaklema lähevad, on parem asjale kiire lõpp panna enne, kui nad üksteisele haiget teevad. Seda üritades tuleks olla aga ettevaatlik, et mitte ise teravate küünte ja hammaste ohvriks langeda.

Öeldakse ikka, ent kõige parem ravi on ennetus. Kui sa kuuled kasse sisisemas ja urisemas, näed nende turris karva ja madalaks tõmmatud kõrvu, võid kindel olla, et kaklus on peaaegu vältimatu. See on parim aeg vahele astumiseks — tõmba kasside tähelepanu endale ning hoia neid eraldi seni, kuni nad maha rahunevad.

Mida aga teha, kui su neljajalgsed sõbrad üksteisele juba küüntega kallale on läinud? Väldi otsest segamist ning ära mine kasse paljakäsi lahutama — sa võid lemmikut usaldada, ent võitlushoos ründab ta kõike ettejuhtuvat ning võib sulle tõsiselt haiget teha.

Meetodeid, mida kasside lahutamiseks kasutada, on mitu: 

  1. Plaksuta käsi. Vahel pole vaja muud, kui valju ja ootamatut heli, et kasside tähelepanu üksteiselt ära tõmmata.
  2. Kasuta vett. Kasside taltsutamiseks mõeldud veepudel võiks alati käepärast olla, ent ära kasuta seda liiga tihti. Vastasel juhul võib kass enda pahameelt sinu peal välja elama hakata.
  3. Kata võitlejad teki või rätikuga. See moodus tuleb neile üllatusena ning kaklemise asemel keskenduvad nad teki alt välja pääsemisele.
  4. Kasuta luuda. Loomulikult mitte kasside löömiseks – püüa see õrnalt nende vahele pista ja loomad üksteisest eemale lükata.

Olenevalt kakluse tõsidusest ei ole kasside kontrollimine halb mõte. Kui mõni neist on tugevama küünehoobi saanud, võib haav veterinaari kontrolli vajada. Kui su kassid alatihti kaklevad, kaalu ronimispuude või kassidele mõeldud riiulite paigaldamist, kus nad eraldi olla saaks.

Samuti võib õnne proovida feromoonipreparaatidega, mida müüakse lemmikloomapoodides ja apteekides, et luua kassides heaolutunne. Kui kaklemine jätkub, ei jää üle muud, kui kasse mõnda aega lahus hoida ning neid siis rahulikult teineteisele taastutvustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles