Zoo Planeti loomapidamistingimuste kohta on esitatud hulk kaebusi

Irina Kablukova
, vene toimetuse reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomapoes ei tohi puurides olla liiga palju elanikke.
Loomapoes ei tohi puurides olla liiga palju elanikke. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Harjumaa Veterinaarkeskuse loomakaitse peaspetsialisti Urmas Saroni kinnitusel on Zoo Planeti poe kohta laekunud hulk kaebusi, kuid suuri puudusi pole tuvastatud.

2015. aasta veebruari alguses esitatud kaebuses väideti, et Tallinnas Tammsaare tee 116 Zoo Planeti lemmikloomaloomakaupluses on juba mõnda aega olnud küülikute aedikutes ebameeldiv värvilõhn.

Ametnikud kontrollimisel värvilõhna ei tuvastanud. «Kaupluse töötaja selgitusel toimus vahetult enne kaebaja külaskäiku küülikute aedikute puhastus ja allapanugraanulite vahetus (ainult lehtpuugraanul), mille lõhn võis meenutada värvilõhna,» ütles Saron. Poe väitel mingeid värvilõhna andvaid puhastusvahendeid ei kasutatud.

2016. märtsis kurtis üks külastaja, et lindudel puuduvad suled. Ametniku sõnul olid linnud Zoo Planeti Mustika keskuse poes kontrollimise ajal rahuldavas tervislikus seisukorras. «Poe piirkonnajuhi Jana Kairoši sõnul oli sulgede puudumise põhjuseks see, et isaslind kitkus emase kaelasulgi, kuna neil oli aktiivne mänguaeg.

«Paljak pealael-kakaduu perekonnas on kõigil pealael väike piirkond (pappuse all), kus suled puuduvad. Longu lastud pappus katab selle ala täiesti. See on loomulik liigitunnus,» ütles . Kui looma-linnu seisund põhjustab Saroni sõnul kahtlusi, siis võetakse ette  vajalikud uuringud. Roosad nümfkakaduud Mustika keskuse Zoo Planetis olid loomaarst Aleksandr Semjonovi (Oknavet OÜ) läbivaatusel ning uuringute põhjal terved.

27. oktoobril 2016 esitatud kaebuses väideti, et Tammsaare tee 116 Zoo Planeti lemmikloomaloomakaupluses on preeriakoera selg laike täis ja sügab end, loom polnud eraldatud. Puuris oli rott, kel silmad paistes ja karv veel vaevu peal, jänes sügas end pidevalt, merisead olid häirivalt koleda karvaga. Papagoid olid ilmselgelt väikeses puuris elades saanud stressi, selja pealt kõik suled ära katkutud.

Kolm päev hiljem tegi kaebuses esitatud loomadele ülevaatuse Billy Loomakliiniku loomaarst Silvia M. Selirand. Võimalikele nahaparasiitidele viitavaid nahakahjustusi  tuvastati ainult oraval. Orava kehal olid kolmes kohas karvutud alad põletikulise nahareaktsiooniga. Loomal sügelust ei täheldanud, mujalt oli nahk korras. Nahaparasiidi võimalus oli minimaalne. Laikudele tehti tavaline haavaravi.

28. oktoobril 2016 vaatas papagoid üle ZooVetTrans OÜ loomaarst Aleksandr Semjonov. Papagoide uuringuid ja ülevaatusi tehti koos laboratoorsete analüüsidega nii veebruaris kui ka septembri lõpus. Parasitooside või mükooside tunnuseid lindudel ei tuvastatud. Aleksandr Semjonovi hinnangul ei ole kohatine sulestiku puudumine papagoi haiguse tunnuseks. Lindude puurid vastasid nõuetele.

Loomaarst andis soovituse eriliselt jälgida lindude ühte puuri paigutamisel nende käitumist ning sobitumist teiste puurikaaslastega, konflikti tekkimisel lind (linnud) eraldada. Kindlasti tuleb vältida puuride üleasustamist. Ka instrueeriti kaupluse personali, kuidas käituda selliste olukordade tekkimisel ja kuidas olukordi lahendada. Samuti  soovitati anda ammendavad selgitused juba kaebuse esitajale kaupluses.

Mullu 8. detsembril esitatud kaebuses väideti, et Tammsaare tee 116 Zoo Planeti lemmikloomaloomakaupluses on tšintšilja puuril eksitav info looma käitumise ja vajaduste kohta. ZooPlanetile esitati põhjalik teave loomale iseloomulike vajaduste ja kehtiva seaduse nõuete kohta. Pood parandas puuril eksitava teabe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles