Avastus: mõõkvaalad suudavad imiteerida inimeste kõnet

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Valery Hache/AFP/Scanpix

Mõõkvaal Wikie pea on veest väljas ning ta jälgib oma talitaja Amyt. Naine tervitab oma hoolealust ning kui mõõkvaal oma suu avab, kostub sealt — küll moonutatult, ent sellegipooles äratuntavalt — vastutervitus.

Uued teadusuuringud on tõestanud, et mõõkvaalad on võimelised imiteerima inimeste kõnet ning seda kohati ilma igasuguse harjutamiseta. Muuhulgas on nad öelnud ingliskeelseid fraase «hello» «one, two» ja «bye bye».

Teadlaste sõnul aitab avastus neil aru saada, kuidas erinevatel mõõkvaalakolooniatel üksteisest erinevad dialektid on. Juba varem on täheldatud, et mõõkvaalad imiteerivad üksteise liigutusi ning see võib kehtida ka helide kohta. 

«Meie eesmärgiks oli näha, kui paindlikud mõõkvaalad imiteerimises on,» sõnas uuringu kaasautor Josep Call. «Parimaks viisiks seda uurida oli kasutada häälitsusi, mida mõõkvaalad looduslikult ei tee — mitte ükski mõõkvaal ei ütle oma kaaslastele ingliskeelseid tervitussõnu.»

Wikie ei ole esimene loom, kellel on õnnestunud inimhääli järgi teha: enne teda on sellega hakkama saanud delfiinid, elevandid, papagoid, orangutanid ning valgevaalad. Viimased kasutasid helide loomiseks ninaõõnsusi samas kui näiteks elevant pani rääkimiseks oma londiotsa suhu. 

Teadlaste sõnul saab inimkõne imiteerimisega hakkama vaid imeväike osa loomariigist ning seetõttu on Wikie oskus tõeliselt muljetavaldav. «Kuigi mõõkvaalad on meist niivõrd erinevad, suudavad nad sellegipoolest teha häälitsusi, mis inimkõnele sarnanevad,» ütles Call.

14-aastase Prantsusmaal elava mõõkvaala Wikie treeningud algasid teiste mõõkvaalade liigutuste kopeerimisega. Seejärel õpetati ta tegema mõõkvaalade häälitsusi, mida ta varem kuulnud ei olnud ning viimaks liiguti inimkeele juurde, kasutades võimalikult lühikesi ja selgeid sõnu ja fraase.

Wikie õnnestumisi analüüsides leiti, et mõõkvaal suutis uued helid kiirelt omaks võtta ning neid rohkem või vähem arusaadavalt imiteerida. Call nentis aga, et tõenäoliselt mõõkvaalad oma öeldud sõnade tähendust ei mõista ning teevad neid lihtsalt pimesi järgi.

Kuula allolevast videost, kuidas Wikie inimkeelt rääkida püüab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles