Endine müüja süüdistab zookauplust loomade julmas kohtlemises (4)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nälga surnud kameeleon, pimedas kastis peetud papagoi ja piinlevad loomad, sellisena kirjeldab oma töökohas valitsenud olusid endine Zoo Planeti poe müüja. Poeomaniku sõnul kontrollitakse neid pidevalt ning kõik pidamistingimused vastavad nõuetele.
 

«Kaks kuud tagasi lahkusin töölt Mustika keskuses asunud loomapoest Zoo Planet, sest ma ei suutnud psühholoogiliselt sellele survele vastu panna,» rääkis rus.postimehe poole pöördunud endine töötaja.

Endise müüja sõnul käib ta praegu regulaarselt kunagises töökohas oma lemmikutele toitu ostmas, aga ka sealseid asukaid toitmas. «Sinna minnes kardan näha lindude tühje söötmisnõusid, liiga vara ema juurest ära võetud küülikupoegi, vigastatud nokaga linde, halva enesetunde tõttu selili olevaid merisigu,» rääkis töötaja.

Söödanappus

Kõige rohkem häiris endist töötajat poeketi Kika ja Zoo Planet juhataja suhtumine loomadesse. Väidetavalt saavad töötajad pidevalt riielda, et annavad liiga palju süüa, kuigi hoolealused saavad miinimumkoguses kõige odavamat sööta. Ka peab väikestele närilistele piisama ühest väikest pakist heinast, kuigi see on nende põhitoit. Ei mingeid vitamiine.

Loomapoes pole lindudele sobivaid tingimusi, väidab endine töötaja.
Loomapoes pole lindudele sobivaid tingimusi, väidab endine töötaja. Foto: Фото читателя

Ühes puuris peetakse kaheksat kaeluspapagoid ja viit nümfkakaduud. Kuna sööta antakse vähe, siis tuleb lindudel omavahel sellepärast kakelda ja kakaduudele jääb söögiks vaid pisku, mis puuri põrandale pudeneb. Kui töötajad andsid sööta rohkem, said nad riielda.

Vigased loomad

Ka jäävad loomapoe asukad endise hooldaja sõnul ilma vajaliku arstiabita. Haigestunud loomad viiakse ostjate silma alt ära ja seetõttu on aeg-ajalt poejuhataja kabinetis paarkümmend haiget isendit. Haigete loomade põhiline ravi on kummelitee, kui just töötajad ei too kodust vajalikke ravimeid. Kassast ei lubata võtta raha loomadele vajalike vitamiinide ostuks, v.a juhul, kui loom on hinge heitmas. Nii jäid lehe poole pöördunud inimese sõnul ellu vaid pooled 40 meriseapojast, kes liiga vara võeti ema juurest ära ja polnud võimelised iseseisvalt elama.

Surm külmikus

Ta meenutas, kuidas võitles viga saanud hamstri elu eest, kes lebas puuri põrandal, liigutas end vähe ja hingas vaevaliselt. Kui müüja sellest juhatajale rääkis, siis soovitati tal loom viia külmikusse, kus on juba terve karbitäis loomalaipu. Riiul allpool hoitakse kalade ja madude toitu.

Sama soovitus anti talle siis, kui ta uuris, mida teha vastsündinud hamstripoegadega. «Kõik nad olid elus ja juhataja käskis nad külmutada,» ütles ekstöötaja. Töötajad otsustasid seda käsku eirata ja püüdsid neid elule aidata, toites neid pipetiga, hoides soojenduslampide all, kuid kõik pojad surid. See pahandas juhatajat, kelle sõnul olevat töötajad põhjustanud poegade piinarikka surma.

Väidetavalt suri loomake nälga.
Väidetavalt suri loomake nälga. Foto: Фото читателя

Kui loomapoes olnud kameeleon ära suri, siis uurisid ostjad, kuhu loom sai ja müüjad vastasid, et müüdi maha. Kui lehe poole pöördunud müüja sõnul suri loom tegelikult nälga, sest teda ei toidetud mitu päeva, kuna sööt sai otsa ja juhataja ei lubanud uut osta. «Ma alles hakkasin seal tööle ja olin hõivatud muude kohustustega, kameeleoni eest hoolitsesid teised töötajad. Kui see oleks olnud minu töö, siis ma oleksin sööta ostnud kas või oma raha eest,» rääkis endine müüja.

Papagoi piinad

Ühest Leedu kasvandusest tuuakse külmal päeval kilpkonni tavalise kastiga, mistõttu need lihtsalt surevad ära. Endise müüja sõnul on enamik poodi jõudnud loomadest kehvas seisus. Murtud sabaga kala akvaariumis või käpata loom on eksmüüja sõnul selles poes tavaline nähe. Ta ise ostis poest vigastatud küüliku, sest teadis, milline saatus ootab ees looma, keda keegi ei taha. Pärast pikka ravi ja operatsiooni on looma tervis nüüd korras.

Viga saanud küülik loomapoes.
Viga saanud küülik loomapoes. Foto: Фото читателя

Eksikombel poodi toodud papagoi viidi kahe kuu pärast ära ja oleks tulnud saata tagasi Leetu, kuid naine kuulis juhuslikult, et lind viidi hoopis Rocca al Mare Kika poodi. «Siis ma otsustasin, et ostan ta välja, sest muidu oleks tema edasine elu olnud väga stressirohke ja pole teada, milline oleks olnud tema elu Leedus,» rääkis naine. Ta meenutas, et kui läks linnule järele, siis oli papagoid paar nädalat, mis kulus otsustamiseks, kas töötaja võib osta ilma koodita lindu, hoitud väikses suletud karbis hämaras ruumis. Eksmüüja sõnul otsis ta linnule uue omaniku, kes teda nüüd väga hoiab.

Vigastatud kala Zoo Planeti müügisaalis.
Vigastatud kala Zoo Planeti müügisaalis. Foto: Фото читателя

«Kokkuvõttes tuleb välja, et pood kulutab suuri summasid loomadele, keda ei osteta ja kes surevad, /.../selle asemel, et osta vähem loomi ja nende eest korralikult hoolitseda,» rääkis endine töötaja.

Ajalehe poole pöördunud naine kinnitas, et tal ei ole endise tööandjaga ühtegi vaidlust pooleli, töösuhe lõpetati erimeelsusteta.

Kõik vastab nõuetele

Zoo Planeti juhi Ksenja Germani sõnul võib veterinaaramet ilma ette hoiatamata tulla kontrollima. Ametnikud on poodi käinud aasta jooksul korduvalt kontrollimas, kuid suuri rikkumisi pole leitud. Germani sõnul on pood projekteeritud nii, et loomadele on tagatud vajalikud tingimused. «Hoolitsemine loomade eest ja nende heaolu on meie firma põhiväärtus, seetõttu teeme koostööd loomade varjupaikadega, aitame hüljatud loomadele leida uue kodu,» ütles German.

Poe esindaja sõnul müüvad nad kliiniliselt terveid loomi, keda on kontrollinud loomaarst. Loomi toidetakse vastavalt neile ette nähtud dieedile. Kõiki puure puhastatakse, pestakse ja desinfitseeritakse regulaarselt – see registreeritakse. Loomade allapanu vahetatakse regulaarselt. Iga päev viibib poes vastutav töötaja, kes loomi toidab ja kontrollib, et hoolealused saaksid pidevalt värsket vett.

Surma tuleb ette

«Aeg-ajalt loomad surevad, ka siis, kui nad kasvavad kõige hoolitsevama peremehe juures: haigus, geneetiline defekt või trauma võib tabada ka väga armastatud lemmiklooma,» rääkis naine. Ta tunnistas, et ka nende poes surevad aeg-ajalt loomad, kuid seda juhtub väga harva, sest neid kontrollitakse vähemalt kaks korda päevas ja iga kontroll fikseeritakse. See võimaldab õigel ajal tuvastada haigusi, mis võivad mõjutada teiste  poes olevate loomade heaolu. Haiged loomad eraldatakse teistest ning neid ravitakse loomakliinikutes.

Küsimusele, kas peab paika väide, et töötajaid karistatakse loomasööda ja medikamentide ülekulu eest, vastas German, et poes on kehtestatud kindlad normid loomade toitmiseks ning need normid vastavad tõule esitatud toitumisnõuetele. Seetõttu peab personal nõudeid järgima. Loomi poes medikamentidega ei ravita ja kui isend on haigestunud, siis tehakse seda loomakliinikus. «Regulaarsete kontrollide ajal pole loomapoes mingeid kõrvalekaldeid loomade eest hoolitsemisel tuvastatud,» kinnitas German.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles