Kasside superkeeled aitavad lisaks elus püsimisele ka järglasi

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Diane Frisch / Scanpix

Kui su kass sind pesema asub, näitab see teie usalduslikku suhet. Samas on tema keel kohati nagu märg liivapaber, mis mööda su nahka sõidab. Kas teadsid aga, et kasside keelt saab pidada lausa imetööriistaks?

Kassi keel on mitmeotstarbeline — lisaks toidu maitsmisele aitab see neil süüa, juua ja end kasida ning kui sellele lähem pilk heita, näeb igaüks kohe ära, mis sellest niivõrd kasuliku kehaosa teeb.

Kasside keelel on pisikesed ogalised moodustised nimega papillae. Ogad varieeruvad pikkuses ning keele keske asuvad ogad on pikemad kui äärtele paigutatud. Ogad on kaetud keratiiniga, mis teeb need tugevaks ning kõik neist on suunatud suu sisemusse.

«Kasside keeled on jahipidamiseks suurepärased,» seletas Virginia-Marylandi kolledži veterinaarmeditsiini professor Mark Freeman. «Papillae abil saavad nad liha luudelt kätte palju hõlpsamini ning suunavad selle suu tagaossa, ent ogad püüavad kinni ka asju, mida nad süüa ei tohiks.» Kui kassid mängivad mõne karvase mänguasja või kummipaelaga, on suur võimalus, et ta selle ogade tõttu sügavamale suhu tõmbab. See võib viia aga paela keele ümber või kurku kinni jäämiseni. 

Lisaks söömisele on keeleogad tõeliseks abiks pesemisel. «Papillae ülesanne on kassi karvadest välja tõmmata igasugune mustus ning karvu samal ajal ka kammida,» ütles Kansase kolledži veterinaarkooli professor Ryane Englar. «See on väga efektiivne meetod enese puhtana hoidmiseks.» 

Ema keele karedus on imetähtis ka kassipoegadele, sest see aitab neil luua sideme. Kassipojad on sündides kurdid ja pimedad ning seetõttu on ema keele tundmisel rahustav mõju. Englar lisas, et vastsündinud kassipoegade emad peavad neid kehahädasid rahuldama keelitama ning papillae karedus on parimaks võimalikuks stimulatsiooniks.

Kuigi kasside ja koerte joomismeetodid on pealtnäha sarnased, ei pane kassid oma suud mitte kunagi vette. Selle asemel käib nende keel imekiiresti edasi-tagasi ning nüüdseks ei tule vast kellelegi üllatusena, et ka siin on mängus keeleogad. Tegu on tõeliselt peene füüsikaga — ogad tõmbavad veenire sambana õhku ning kass sulgeb selle ümber oma suu. Nii teeb ta kolm kuni neli korda järjest ja neelab siis suhu kogutud vee alla. Freemani sõnul on paljud kassiomanikud vaatemängust teinud aegluubis videosid, mis huvilistele vaatamiseks veebi üles on laetud.

Nii kassid kui ka inimesed kasutavad keelt maitsmiseks. Teadlased ei ole leidnud kinnitust, et kassid tunnevad samu maitseid, mis inimesed, ent nii Freeman kui ka Englar nõustuvad, et neil on maitsete osas kahtlemata oma eelistused. «Ikka ja jälle kuuleme lugusid, kus kassid söövad tõeliselt erinevaid ja ootamatuid asju,» ütles Englar. «Kuid kahjuks pole selle kohta ühtegi uuringut tehtud — seda tõenäoliselt seetõttu, et kassid ei ole just kõige koostööaltimad loomad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles