Soomlased on elevil - riiki jõudsid esimesed hiidpandad

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ähtärin Eläinpuisto / Facebook

Helsingist neljatunnise autosõidu kaugusel põhjas asuv Ähtäri linnake on täna saginat täis, sest mitmeaastaste läbirääkimiste tulemusel jõuavad meie põhjanaabrite juurde kaks hiidpandat. Telekanal YLE kannab praegu üle otsepilti pandade saabumisest Helsingi lennujaama.

Ähtäri loomaaia juhatuse esimees Mikko Savola on kindel, et Ähtärist saab Põhjamaade populaarseim loomaaed. Soome on maailmas 26. loomaaed väljaspool Hiinat, kuhu hiidpandad jõuavad. Pandad on loomaaedades laenuks ja aretuseks ning kõik isendid ja nende järeltulijad kuuluvad ametlikult Hiinale.

6000 elanikuga Ähtäri asub Helsingist umbes 330 kilomeetri kaugusel põhjas. Pandade uueks koduks saav loomaaed avati 1973. aastal ning praegu elab selle 60 hektaril üle 300 looma 50 liigist. Asukate aedikud on tehtud võimalikult looduslikuks, et pakkuda loomadele parimad elamistingimused. 

Ähtäri kaugus Helsingist
Ähtäri kaugus Helsingist Foto: Kuvatõmmis

Karvased suursaadikud Jin Bao Bao ja Hua Bao, keda Ähtäris hakatakse kutsuma Lumiks ja Pyryks, lahkusid eelmisest kodust, Dujiangyani pandakeskusest Hiinas Sichuanis kolmapäeval ning jäävad Soome järgmiseks 15 aastaks. Pandadega tulid pikale reisile kaasa loomaarst Heini Niinimäki, karude uus talitaja Anna Palmroth ning 120 kilo nende lemmiktoitu, bambust. Kui tervitused Vantaa lennujaamas ja Ähtäris läbi saavad, pannakse Lumi ja Pyry 30-päevasesse karantiini ning loomaaiakülastajad saavad neid esmakordselt oma aedikus näha 17. veebruaril.

Pandade uue kodu rajamine ei kulgenud viperusteta, sest sellele seisis agaralt vastu Ähtäris elav pensionär Olli Sahamäki, kelle arvates on tegu üüratu maksumaksjate raha raiskamisega. Pandaaediku ehituse rahastamiseks vajati 8,2 miljonit eurot ning Sahamäki on kindel, et loomade ülalpidamine kujuneb omavalitsusele ja loomaaiale liialt kulukaks. 

Hiina suursaadik Soomes Chen Li naljatas, et Soomel on nüüd kolm suursaadikut  — tema ise ning kaks pandat. Li sõnul loodab Hiina valitsus väga, et juba järgmisel aastal sünnib Lumi ja Pyry esimene järeltulija. Pandade laenuleping allkirjastati eelmisel aastal Hiina presidendi Xi Jinpingi külaskäigu ajal ning pandad on mõeldud kingitusena Soomele nende nüüdseks möödunud 100. juubeliaastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles