Rott — vääritimõistetud intelligentne ja armastav sõber

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

«Põgeneb nagu rott uppuvalt laevalt», «vaene kui rott», «räpane nagu rott». Inimeste hulgas pole rottidel just kõige parem reputatsioon ning ikka ja jälle seostatakse neid millegi negatiivsega. Ehk on aga aeg need eelarvamused ümber lükata?

Rotte on aastasadu nähtud räpaste, tigedate ja haigusi levitavate loomadena. Viimaste hulka kuulub inimajaloo üks laastavamaid katkuepideemiaid must surm, mis 14. sajandil enam kui kolmandiku Euroopa rahvast hauda viis. Alles hiljuti leidsid aga teadlased, et rotte on süüdistatud ilmaasjata ning katk levis hoopis inimeselt inimesele. 

Tänapäeval on rotid hindamatud abilised mitmel rindel ning näiteks Aafrikas kasutatakse neid elude päästmiseks ja haigustega võitlemiseks. Tansaanias treenitakse rotte reageerima lõhkeainete lõhna peale, mis võimaldab neid kasutada pommiloomadena nii Tansaanias, Mosambiigis kui ka Kambodžas. Üldjuhul on maamiinide otsimine kallis ettevõtmine ning paljudel riikidel ei ole selleks lihtsalt vahendeid. Metallidetektorit kasutav inimene suudab 25 tunniga läbi kammida 200-ruutmeetrise ala, ent üks rott teeb sama töö ära vaid 20 minutiga. Heategevusorganisatsiooni Apopo juhi James Pursey sõnul on rotid pommikoertest odavamad ning ka kergemad, mis kindlustab selle, et nad miine ei aktiveeri. Seni on Apopo treenitud rotid kahjutuks teinud üle 100 000 maamiini. 

Rottide suurepärased ninad suudavad peale lõhkeainete üles võtta ka tuberkuloosile omaseid lõhnu. Igal aastal jääb tuberkuloosidiagnoosist ilma kolm miljonit inimest, kes vajalikku ravi ja hoolitsust ei saa. Siinkohal tulevad taas mängu närilised: 100 näidise analüüsimiseks kulub rottidel vaid 20 minutit, üks inimene saaks selle tööga hakkama nelja päeva jooksul. Rottide poolt välja nuhitud tuberkuloosipositiivsed näidised analüüsitakse seejärel läbi Maailma Terviseorganisatsiooni ehk WHO poolt heaks kiidetud meetodeid kasutades.

Lääne kultuuris kujutatakse rotte tihti pahalaste rollides — muinasjutus Hamelini linna vilepillimängijast olid just need loomad kogu probleemi algatajaks ning ka Disney-multikates on rotte kasutatud negatiivsete tegelaskujudena. Inimesed, kes rotte aga lemmikloomana peavad, võivad öelda, et tegelikult on tegu puhaste ning pühendunud kaaslastega, kes oma omanike emotsioone tunnetavad ning lähedust pakuvad. Rotid on ka väga intelligentsed ning oskavad käske täita ja trikke teha. Mõned aastad tagasi said internetihitiks USA teismelise Abby Roeseri rotid, kes tüdruku käe all nii mõnegi vimka selgeks õppisid. Roeser kutsuti oma rottidega lausa talendisaatesse «America's Got Talent», ent neiu keeldus, tuues põhjuseks asjaolu, et tema väikesed sõbrad oleks uues keskkonnas lihtsalt liiga hirmunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles