Fotod ja video: gepardile sündis ennenägematult suur hulk kutsikaid

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USAs asuva Saint Louisi loomaaia emagepard Bingwa sünnitas novembri lõpus kaheksa elusat kutsikat. Rahvusvahelise loomaaedade ühenduse andmete kohaselt on nii suur pesakond esmakordne. 

Tavaliselt ei ulatu gepardipesakonna isendite arv üle nelja ning Bingwa teeb veelgi erilisemaks asjaolu, et ta on kõigi kutsikate imetamise ja kasvatamisega suurepäraselt hakkama saanud. Esimesed elukuud on pisikeste gepardite jaoks kriitilised ning seetõttu on loomaaiatöötajad Bingwa pesakonda ööpäevaringselt jälginud. Nelja-aastase Bingwa nimi tähendab suahiili keeles tšempioni ning talitajate sõnul on ta jätkuvalt lausa eeskujulik ema.

«Bingwa on suurpere hoolitsemise kiirelt käppa saanud,» kinnitas loomaaia imetajate kuraator Steve Bircher. «Ta on tõeliselt tähelepanelik ning tegeleb korralikult nii imetamise kui ka hooldamisega.» Saint Louisi loomaaed on juba 1974. aastast gepardite säilitamise ja uurimise poolest esirinnas olnud ning loomaaia gepardikeskuses on sündinud üle 50 kutsika. Bingwa ning tema järeltulijad jäävad oma privaatsetesse siseruumidesse veel mõneks kuuks.

Ajalooliselt on gepardid looduslikult esinenud nii Aafrikas kui ka Aasias. Tänapäevaks on Aafrika aladele jäänud alla 10 000 isendi ning viimase saja aasta jooksul on nad vähemalt 13 riigis välja surnud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles