Teadlased kritiseerivad lemmikloomadele toore liha andmist (3)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Philipp Stevens / Scanpix

Kassidele ja koertele toore liha pakkumine tundub paljudele inimestele loogilise sammuna, sest tegu on ju ometi naturaalse toorainega. Toores lihas leiduvad bakterid ja parasiidid on aga nii lemmikloomadele kui ka nende omanikele ohuallikaks. 

Loomatooted nagu liha, luud ja organid, mida on võimalik külmutatult osta ning seejärel lemmikutele andmiseks sulatada on populaarsed ent Utrechti ülikoolis läbi viidud uuringu tulemused näitavad, et lisaks parasiitidele on toores lihas veel üks ohuallikas: patogeenid ehk haigustekitajad.

«Üha rohkem inimesi toidab oma koeri ja kasse toore lihaga,» sõnas üks uuringu autoritest Paul Overgaauw. «Ning seda vaatamata sellele, et bakterite ja parasiitide olemasolu toores lihas on teadatuntud tõsiasi.» Uuringu raames analüüsiti 35 erinevat toorliha sisaldavat loomatoitu kaheksalt Hollandis müügil olevalt kaubamärgilt ning otsiti erinevaid haigustekitajaid. Tulemused näitasid, et 23% toodetest sisaldasid kolibaktereid, mis võivad inimestel põhjustada neerupuudulikkust ning 80% toodetes leidus antibiootikumidele resistentseid kolibaktereid. Lisaks sellele leiti toodetest listeeriabaktereid, salmonellabaktereid ning toksoplasmoosi põhjustajaid.

Overgaauw nentis, et külmutamine muudab küll parasiidid kahjutuks, ent bakteritele see ei mõju ja seetõttu on ohus nii loomad kui ka nende omanikud. Uuringu autorid loodavad, et tulemused toovad probleemile rohkem tähelepanu ning mõjutavad toorest liha sisaldavate toodete pakkujaid riskiohtu pakendile panema. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles