Video: potikoerad – teadlased panevad koerad röövitud muistiseid otsima

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera treenimine
Koera treenimine Foto: SUHAIB SALEM/REUTERS/Scanpix

Ameerika teadlased alustasid eksperimentaalse kavaga treenida koeri lõhna järgi tuvastama salakaubana Lähis-Idast välja veetud arheoloogilise väärisesemeid, vahendab Live Science.

Lähis-Idas möllavate konfliktide tõttu on arheoloogidel ja ajaloolastel suur mure sealsete muististe pärast. Poliitiliselt ebaturvalisel ajal on sellest inimkonna hällist hakatud suuri koguseid arheoloogilise leide välja smuugeldama ja mustal turul maha müüma. Pennsylvania ülikooli teadlased koostöös Red Arch programmiga pakuvad üheks lahenduseks koerte treenimist lõhna järgi iidseid savi- ja kiviesemeid tuvastama. Katselise loomuga programm võtab eeskuju pommi- ja narkokoerte treenimise metoodikast. Koertele antakse nuusutada vanade artefaktida lõhna ning kui nad suudavad selle järgi tuvastada tõelise muistise, siis koeri autasustatakse. Siinkohal tuleb abiks Pennsylvania ülikooli muuseumi ulatuslik arheoloogiline kogu.

Arheoloogiakoerte treeningprogrammis on praegu nii saksa lambakoerad kui labradorid. Kuid kuna muististe lõhn on tunduvalt õrnem kui narkootikumidel või lõhkeainetel, siis treeningu edukaks läbimiseks peab loom ennekõike olema kannatlik. Rohkem loeb koera iseloom kui tema tõug.

Arholoogiliste leidude rüüstamisest ning smuugeldamisest saadud raha on olnud peale narkokaubanduse tuluallikaks ka terroriorganisatsioonidele nagu ISIS.

Red Arch muinsukaitse uurimisprogrammi sõnul on treening veel esimeses faasis. Kui teadlaseid ja treenereid saadab edu, siis minnakse edasi koerade proovitöödele lennujaamades üle USA.

Loe täpsemalt Live Science'ist, Red Archist ja Pennsylvania ülikooli kodulehelt.

Vaata kuidas Pennsylvania ülikoolis narko- ja pommikoeri õpetatakse:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles