Talvine veelindude toitmine seab nad surmaohtu

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Juba praegu, kui ilmataat on pigem sügiseses meeleolus ning külmakraade on jagunud näpuotsaga, kipuvad inimesed toitma veekogudel linde. 

Meelis Uustal Eesti Ornitoloogiaühingust ütles Harju Elule, et veelindude, ennekõike sinikael-partide ja kühmnokk-luikede talvine toitmine toob kaasa selle, et nad võivad rändest loobuda, mis võib saatuslikuks saada karmidel talvedel, kui rannikumeri ja siseveekogud jäätuvad ning looduslikule ja loomuomasele toidule nad enam ligi ei pääse. «Peab meeles pidama, et veelindude toitmine on üldjuhul keelatud ning vaid erandjuhtudel lubatud — neist erandjuhtudest ja millega toita annab avalikkusele teada keskkonnaamet,» märkis Uustal.

«Kihk veelinde toita tekib osal inimestel enamasti karmidel talvedel, kui siseveekogud ja rannikumeri on jäätunud, kuid sademeveesuublad rannikul ja veekogude ääres on soojema vee tõttu talv läbi jäävabad ja meelitavad veelinde ligi. Probleem tekib ka aastaringsetes toitmiskohtades,» rääkis Uustal, kelle sõnul tahavad inimesed veelindudest toita ennekõike kühmnokk-luiki ja sinikael-parte.

Refereeritud täisteksti loe Harju Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles