Makaagid, marmosetid ja tamariinid: sel laupäeval sea sammud Tallinna loomaaia ahvipeole

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Inari Leiman / Tallinna loomaaed

Laupäeval, 16. detsembril tähistab Tallinna loomaaed ahvipäeva, et juhtida tähelepanu primaatide seltsi kuuluvate ahviliste ja poolahviliste olukorrale maailma looduses, kus koos troopiliste vihmametsade kadumisega hävivad ka ahvide elupaigad.

Ahvipäeval oodatakse kõiki huvilisi loomade toitmist jälgima, mängulehti täitma ja ahvijuttudest osa saama. Ahvipäeval peab uues polaariumis koos poja Aroniga 15. sünnipäeva ka jääkaruema Friida.

Kes on väiksed ahvid, kes suured, kas neil on haardevõimeline saba või on nad hoopis sabatud? Nendele ja paljudele teistele küsimustele saad ahvipäeval vastuse. Ahvipäeval mõtleme kõikidele primaatidele, imetleme nende uudishimu ja nutikat tegutsemislusti teades, et looduses seisavad loomad silmitsi paljude ohtudega, sattudes ebaseaduslikku lemmikloomakaubandusse või kaotades kodu ja elu palmiõli istanduste rajamisega. Laupäeval ja pühapäeval saab soovi korral kassast ka ahvimängu, mille abil Vana ja Uue Maailma ahve eristama ja ära tundma õppida.

Tallinna loomaaia kollektsioonis on 11 liiki primaate, kellest talvisel ajal näeb šimpanseid, jaapani makaake ning paari küünisahvlaste sugukonna marmoseti- ja tamariiniliiki. Ülejäänute talvekodu on tagaruumides. Maailma pisimate ahvide, kääbusmarmosettide ekspositsioonis šimpansite kõrval võib märgata ühe isaslooma turjakarvadesse kinnituvat tillukest pisipoega.

Ahvipäeva ajakava:

11.00 kingitused jaapani makaakidele (õueaedik)

11.30 kingitused küünisahvidele – marmosetid ja tamariinid (väike troopikamaja)

          Ahvide käitumisharjumusi ja toitmist kommenteerib zooloog Aleksei Turovski

13.30 Jääkaru Friidast räägib polaariumis Aleksei Turovski

Kassad töötavad talvel nii põhja- kui ka lääneväravas kella 9–15 ja piletitel on talveaja hinnad. Siseekspositsioonid on avatud kella 10–16, laste loomaaed kella 10–17. Loomaaed suletakse kell 17.           

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles