Kuidas tulla toime lemmiklooma kaotusega?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Simone Werner-Ney / Panthermedia / Scanpix

Lemmiklooma surm või kadumine võib olla traumeeriv sündmus, mis toob endaga kaasa sügava leina ja kaotusvalu, kirjutab psühholoog David R. Topor Harvardi meditsiinikooli terviseblogis.

Lemmiklooma surm või kaotamine on mitmes mõttes unikaalne — kuigi loomad võivad surra loomulikult, näiteks vanadusse või mõne haiguse tagajärjel, tuleb ette ka juhtumeid, kus lemmik vajab eutanaasiat ning seetõttu peab omanik ise otsustama, millal ta oma sõbra magama laseb panna. Loomad võivad ka kodust ära joosta ja kaduda, mis ei anna peremehele võimalust hüvasti jätta. Ning muidugi on võib juhtuda, et elu keerdkäikude tõttu ei jää üle muud, kui lemmik ära anda. 

Inimestel ei ole kindlat ühiskondlikku või religioosset protsessi, mis on seotud lemmikute leinamisega. Näiteks kui loom lastakse tuhastada, ei pea omanik neile järgi minemagi ning saab valida näiteks võimaluse lasta tuhk postiga koju tuua. Samuti ei pruugi looma kaotanud omaniku lähedased leinast aru saada ning ei mõista, miks ta koheselt lihtsalt uut lemmikut asemele ei võta.

Lemmiklooma kaotusega toime tulekuks on mitu strateegiat:

  • Tunneta oma kaotusvalu sügavust — kui sinu lemmikloom on su kõrval olnud läbi heade ja halbade aegade ning aidanud sul murede ja stressiga toime tulla, on normaalne, et tema kaotus mõjutab sind tugevalt. Võta aega leinaks ja uue elukorraldusega toimetulekuks ning vajadusel kaalu teraapiat, et oma tunnetes selgusele jõuda.
  • Pühendu oma igapäevastele toimetustele ning isiklikele ja tööalastele kohustustele, ent jäta ruumi ka tegevustele, mis sind end hästi tundma panevad.
  • Tee kindlaks märgid, mis sinus uuesti leina vallandavad (teiste sama liiki loomade nägemine, poeriiulid lemmikloomatoiduga, lemmikuga külastatud kohad) ning püüa leida viisid nendega toime tulekuks. 
  • Proovi leinata tähenduslikult — tee oma loomast mälestusteraamat, loo väike mälestuspaik või anneta loomade varjupaigale.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles